Soczysta pierś z kurczaka Ketjap Manis

Soczysta pierś z kurczaka Ketjap Manis

Pyszna soczysta pierś z kurczaka Ketjap Manis  . Potrawa banalnie prosta , ale efektowna .. Czasami niewiele trzeba żeby wiele zrobić . Doskonałe danie obiadowe lub ciekawa kolacja . Szczególnie dobrze pasuje do zielonego risotta . Oczywiście z innymi dodatkami też się sprawdzi 😉  Wykonanie nie zabiera dużo czasu , co też czasami ma duże znaczenie , szczególnie w środku tygodnia , kiedy czasu na wszystko brak . 

Składniki na 3 osoby  :
  • 3 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki ciemnego , słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis
  • 1 łyżeczka suszonego, mielonego  czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól do smaku

Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z pozostałości tłuszczu . Osuszamy papierowym ręcznikiem , przekładamy do miski . Dodajemy do nich słodki sos sojowy , chilli , czosnek,cukier,olej sezamowy i sól do smaku . Całość mieszamy dokładnie , tak żeby mięso pokryło się marynata . Odstawiamy na godzinę . Smażymy na patelni na średnim ogniu , co jakiś czas obracając mięso i polewając marynatą w której się moczyło  . Mięso jest gotowe jak przy dotknięciu grubszej części , jest sprężyste, nie miękkie , ale też  nie mocno twarde . Troszkę trzeba wykazać się wyczuciem , gdyż czas smażenia zależy od grubości filetów . Podajemy na gorąco pokrojoną i skropioną sosem , który powstał podczas smażenia  . Doskonała w towarzystwie risotta lub innych dodatków .


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *