Placki ziemniaczane po Moskiewsku

Placki ziemniaczane po Moskiewsku

Placki ziemniaczane po Moskiewsku, to potrawa niebanalna. Same placki nie są tradycyjne i zwierają kilka niekonwencjonalnych dodatków, które czynią je jeszcze bardziej smakowitymi. Podawane w towarzystwie gęstego sosu z kurczakiem i pieczarkami duszonymi w maśle to już istna rozpusta. Niebiańsko pyszne i banalnie proste, czyli wszystko czego człek chce od obiadu, dodatkowym bonusem jest fakt iż cena, przygotowania tej potrawy też jest niewysoka 😉 Polecam .

składniki danie dla 3 – 4 osób :

placki:
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól , pieprz do smaku
sos z kurczakiem i pieczarkami:
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 8 pieczarek, jędrnych i świeżych
  • 1 średnia cebula
  • 150 ml słodkiej śmietany, najlepiej kremówki
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej, słodkiej ( np. Roleski)
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka z wodą do zagęszczenia sosu
  • 1 łyżka masła

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach , skrop cytryną, zamieszaj i zostaw aż puszczą sok. Odciśnij, sok wylej a warzywa przełóż do miski. Dodaj roztrzepane widelcem jajko, mąkę, wyciśnięty praską czosnek, miód , sól i pieprz do smaku. Wszytko ponownie wymieszaj, smaż na złoty kolor na oleju, aż placki staną się rumiane i chrupiące z obu stron. Filety z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, a pieczarki podziel na plastry.



Pieczarki przypiecz na maśle, aż się zezłocą, następnie dodaj cebulę i kurczaka i smaż do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Zalej śmietaną, dodaj musztardę, sól do smaku i duś około 5 minut, po czym wlej mleko, doprowadź do wrzenia i zagęść mąką do lubianej konsystencji. Na koniec dopraw pieprzem i serwuj na gorąco obok chrupiących placków. Smacznego!

1 thought on “Placki ziemniaczane po Moskiewsku”

  1. Super, bardzo interesujący przepis. Jako, że jestem fanem placków i próbuję je z każdym możliwym sosem to z przyjemnością wypróbuję też placki po moskiewsku. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *