Placki ziemniaczane po Moskiewsku
Placki ziemniaczane po Moskiewsku, to potrawa niebanalna. Same placki nie są tradycyjne i zwierają kilka niekonwencjonalnych dodatków, które czynią je jeszcze bardziej smakowitymi. Podawane w towarzystwie gęstego sosu z kurczakiem i pieczarkami duszonymi w maśle to już istna rozpusta. Niebiańsko pyszne i banalnie proste, czyli wszystko czego człek chce od obiadu, dodatkowym bonusem jest fakt iż cena, przygotowania tej potrawy też jest niewysoka 😉 Polecam .
składniki danie dla 3 – 4 osób :
placki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1/2 małej cukinii
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka miodu
- sól , pieprz do smaku
sos z kurczakiem i pieczarkami:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 8 pieczarek, jędrnych i świeżych
- 1 średnia cebula
- 150 ml słodkiej śmietany, najlepiej kremówki
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka musztardy miodowej, słodkiej ( np. Roleski)
- sól, pieprz do smaku
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
- 1 łyżka masła
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach , skrop cytryną, zamieszaj i zostaw aż puszczą sok. Odciśnij, sok wylej a warzywa przełóż do miski. Dodaj roztrzepane widelcem jajko, mąkę, wyciśnięty praską czosnek, miód , sól i pieprz do smaku. Wszytko ponownie wymieszaj, smaż na złoty kolor na oleju, aż placki staną się rumiane i chrupiące z obu stron. Filety z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, a pieczarki podziel na plastry.
Pieczarki przypiecz na maśle, aż się zezłocą, następnie dodaj cebulę i kurczaka i smaż do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Zalej śmietaną, dodaj musztardę, sól do smaku i duś około 5 minut, po czym wlej mleko, doprowadź do wrzenia i zagęść mąką do lubianej konsystencji. Na koniec dopraw pieprzem i serwuj na gorąco obok chrupiących placków. Smacznego!
Super, bardzo interesujący przepis. Jako, że jestem fanem placków i próbuję je z każdym możliwym sosem to z przyjemnością wypróbuję też placki po moskiewsku. 🙂