Polędwiczki z dorsza owijane cukinią

Rate this post

Polędwiczki z dorsza owijane cukinią

Piątek , to zazwyczaj rybka , taka to już tradycja lub przyzwyczajenie 😉 Dobre przyzwyczajenie , bo zdrowe . To bardzo lekka propozycja , jeśli jednak ktoś chce ją jeszcze bardziej odchudzić , wystarczy nie podawać z sosem ..chociaż bez niego , to już nie to samo . Dorsz wychodzi delikatny i dzięki owijce z cukinii pozostaje soczysty . Naprawdę fajna potrawa i wbrew pozorom , prosta do zrobienia . 

Polędwiczki z dorsza w owijce zcukinii

Składniki :

  • 5 polędwiczek z dorsza ( mrożonych )
  • 2 małe cukinie ( takie mają miękką skórkę )
  • 5 cienkich plastrów masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól , biały pieprz do smaku
  • przepis na sos beszamelowy znajdziecie tutaj 
  • mały słoiczek kaparów ( ja użyłam własnych z nasturcji )

img_6682

Polędwiczki z dorsza rozmrażamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , doprawiamy białym pieprzem i odstawiamy . Cukinie myjemy , po czym obieraczką do warzyw skrawamy cienkie plastry , wzdłuż warzywa , razem ze skórą . Następnie układamy plastry cukinii tak , aby lekko na siebie zachodziły ( około centymetr ) , teraz kładziemy dorsza i  delikatnie zwijamy , tak jakbyśmy rolowali dywan ( jak na zdjęciu ) .

img_6684

Układamy na plastrach masła w naczyniu żaroodpornym . Posypujemy czosnkiem , lekko solimy , można też położyć na wierzchu kilka plastrów masła , będą mniej dietetyczne ale smaczniejsze 😉 Wkładamy do nagrzanego do 180 C  piekarnika, na środkową półkę  i pieczemy około 15 – 20 minut  , bez termoobiegu . Podajemy z sosem beszamelowym , wymieszanym z dodatkiem kaparów . To by było na tyle 😉 Smacznego !

img_6685

2 thoughts on “Polędwiczki z dorsza owijane cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *