Pomidorki koktajlowe w zalewie po włosku

Pomidorki koktajlowe w zalewie po włosku

Dość długo nie pisałam , bo zbyt wiele się działo i nie było czasu 😉 Teraz trzeba to nadrobić , tym bardziej ,że nagromadziło się sporo zdjęć i nowych przepisów , bo oczywiście gotowania nie odpuściłam 😉 Dzisiaj jest piękny dzień  , piątek , piąteczek , piątunio..więc czas na przetwory . , czyli na to , co lubię najbardziej 🙂 Pomidorki koktajlowe, obrodziły w tym roku , jak co roku koncertowo ..ale nie martwi mnie, ich nadmiar bo wspaniale smakują zimą , wyciągane z włoskiej zalewy , wykałaczką i zjadane zamiast chipsów 😉 Niskokaloryczne i pyszne 😉 Więc do roboty …

Składniki :

  • kilka garści pomidorków koktajlowych
  • 4-5 liści świeżej bazylii na słoik
  • 1 duży ząbek czosnku na słoik
  • 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu na słoik ( słoik około 300 ml )
  • 1 łyżka oleju , także na słoik

Zalewa :

  • 1 l wody
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia . Pomidorki pozbawiamy zielonych szypułek , myjemy i układamy w słoikach , przekładając listkami bazylii oraz pociętymi ząbkiem czosnku . Dodajemy pieprz , olej i zalewamy do pełna zimną zalewą . Pasteryzujemy w garnku z woda ,około 5 minut od zagotowania . Po wyjęciu , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Przed degustacją , pozwólcie im przejść zalewą, przez przynajmniej tydzień . Gotowe 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *