Pierś z kurczaka „Italiana „
Pierś z kurczaka , czyli cyc po włosku ( na styl włoski 😉 ) to bardzo proste danie , doskonałe , kiedy złapie Was nuda lub niechcica w kuchni . Niechcica objawia się dokumentnym , całkowitym i nieprzepartym odczuciem że nic , absolutnie , nic nam się dzisiaj nie chce 😉 Jeśli Was dopadnie , zróbcie szybki obiad ..a najlepiej zwiejcie gdzieś , gdzie nikt Was nie znajdzie i róbcie NIC 😉 Obiad niech sobie zrobią sami..Ci co głodni ..przepis załączono 😉
Składniki :
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki ketchupu ( najlepszy pikantny lub ognisty )
- 2 pieczarki
- 2 plasterki pomidorka
- 2-3 plastry salami
- 1 kulka mozzarelli
- troszkę ,suszonego oregano do posypania
- parę listków bazylii , oregano i innych ziół do przystrojenia
- sól do smaku
- olej – odrobina
Piersi z kurczaka przekrawamy , a w zasadzie nacinamy od grubszej strony i rozkładamy , żeby utworzyły duży kotlet ( można też bez nacinania , po prostu mocno rozklepać 😉 ) , lekko rozklepujemy tłuczkiem , tak żeby pozostały dość grube . Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu , szybko z obu stron , nie muszą być gotowe , dojdą w piekarniku . Pieczarki , kroimy w plastry , także lekko obsmażamy .
Każdy plaster kurczaka – pierś , solimy , smarujemy ketchupem , posypujemy oregano . Następnie układamy mozzarellę pokrojoną w plastry ,pieczarki i porwane kawałki salami , pomidorek. Zapiekamy w piekarniku , nagrzanym do 180 C , do czasu ,aż mozzarella się stopi . Wyciągamy , posypujemy ziołami i gotowe 😉 Smacznego !
Przepysznie wygląda, koniecznie muszę wypróbować.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://www.mecooks.com
właśnie zjadłam obiad, ale takiego cycka i tak bym wcisnęła 😉