Prażonki ziemniaczane z patelni z groszkiem

Prażonki ziemniaczane z patelni z groszkiem

Prażonki ziemniaczane z patelni to bardzo prościutkie i smaczne danie . Czasami robię je jako dodatek do mięsa lub serwuję latem z kubkiem zimnej maślanki . Dzieciaki kochają tą potrawę , choć zawsze najpierw zabijają ja ketchupem lub sosem tzatzyki 😉 Przygotowanie nie jest pracochłonne , a efekt znakomity . Polecam , tym bardziej że wizualnie także zachęca do konsumpcji . 

Składniki na 4 osoby  :

  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 żółte papryczki chilli ( można pominąć )
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól do smaku

dodatkowo :

  • olej rzepakowy do smażenia i 1 łyżeczka masła dla smaku

Ziemniaki obieramy , płukamy i kroimy w cienkie , ale nie przeźroczyste plasterki. Ponownie płukamy zimną wodą , przynajmniej trzykrotnie . Lekko osuszamy papierowym ręcznikiem , przez dociśnięcie go do ziemniaków . Potrząsamy  garnkiem i ponownie dociskamy  suchy ręcznik , tak parę razy , aż odsączymy nadmiar wody  . Cebulę i chilli drobno siekamy . Na gorącej patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulę , jak lekko zmięknie wrzucamy ziemniaki , chilli , dodajemy czosnek , gałkę , cukier , sól do smaku  .



Smażymy co jakiś czas mieszając żeby równo się rumieniły . W momencie kiedy ziemniaki robią się miękkie i pięknie podsmażone , wsypujemy mrożony groszek , dodajemy masło i smażymy mieszając jeszcze około 5-6 minut . Gotowe serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , ale genialnie wypadną jeśli  przed podaniem , posypiecie je tartym parmezanem 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *