Przyprawione kąski kurczaka w ketchupie

Rate this post

Przyprawione kąski kurczaka w ketchupie 

Kąski w ketchupie to fajna prosta przystawka i do tego bardzo prosta do wykonania  . Kąski kurczaka , są zawsze na fali a podane z pysznymi dipami sprawią ,że nikt nie będzie mógł się im oprzeć . Te w ketchupie są o tyle ciekawe ,że mają niezwykły słodkawy posmak i aromat przypraw . Moja rodzina zawsze rzuca się na nie i pochłania w kilka sekund , aż wierzyć się nie chce , że można tak szybko przełykać i przeżyć nie zadławiając się przy tym …  😉 

kąski kurczaka w ketchupie

Skład na 3 osoby o małym apetycie :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka ( filet )
  • 2 łyżki łagodnego ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól  do smaku
  • olej do smażenia

IMG_0600 (640x427)

Filety dokładnie myjemy , odcinamy wszelkie farfocle i osuszamy papierowym ręcznikiem . Kroimy w pasy ( około 5 pasów z jednej piersi ) lub inaczej jeśli wolimy 😉 Wkładamy do miski , dodajemy ketchup  , bazylię , czosnek i sól . Dokładnie mieszamy ręką , tak aby kąski pokryły się równomiernie przyprawami . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , żeby smaki się wgryzły w mięsko . Po tym czasie wyjmujemy . Rozgrzewamy olej i smażymy kąski około 2 -3 minut z każdej strony . Gotowe , genialnie smakują z zimnymi dipami np. musztardowym ( przepis znajdziecie tu : dip ze słodkiej musztardy ) .Dobre danie na każda okazję , do frytek na obiad , na imprezie do piwa lub wina … zawsze smaczne i szybkie do wykonania 😉

IMG_0604 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *