Roladki schabowe faszerowane,kremowym,maślanym groszkiem

Roladki schabowe faszerowane,kremowym, maślanym groszkiem

Moi chłopcy uwielbiają zielony groszek, mogliby jeść go codziennie i ze wszystkim , tak więc wymyślili ,że mam zrobić kotlety z groszkiem . No ok , ale jak zawsze z przekory zrobiłam co nieco po swojemu i chwyciło 😉 Jedyny minus to taki , że to dość pracochłonna potrawa , a ja musiałam ją trzaskać przez bite pięć dni ;( Teraz za karę , odwyk na makaronie przez następny tydzień 😉 

roladki schabowe faszerowane kremowym,maślanym groszkiem

Składniki na 4 osoby

IMG_1113 (640x427)IMG_1114 (640x427)

Schab rozbijamy na cienkie plastry . Do rondelka , wkładamy masło, jedną łyżkę -rozgrzewamy , wsypujemy groszek ( koniecznie w tej kolejności , wtedy groszek zachowa apetyczny zielony kolor ) , Vegetę , pieprz , sól, cukier , gałkę muszkatołową i 1/2 szklanki wody .Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu ,aż groszek zmięknie , często mieszając . Ciągle mieszając, dorzucamy serek ziołowy i nadal mieszamy  ,aż uzyskamy gęste groszkowo-maślane nadzienie , na końcu wkładamy drugą łyżkę masła -wyłączamy gaz i mieszamy aż masło się rozpuści .

IMG_1118 (640x427)IMG_1122 (640x427)

Odstawiamy do wystygnięcia . W miseczce roztrzepujemy jajko , jak do obtoczenia kotletów schabowych . Rozklepane schaby posypujemy solą i pieprzem i nakładamy na nie nadzienie groszkowe , zawijając jak zrazy -lekko formujemy rękami w cygaro i obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , na średnim ogniu około 10 minut -warto sprawdzić lekko dociskając czy już gotowe ( nie powinny się uginać ) .Podajemy z pure ziemniaczanym lub z frytkami 😉

IMG_1123 (640x427)IMG_1126 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *