Sałatka szwedzka – oryginalny przepis

4.5 (89.19%) 111 votes

Sałatka szwedzka – oryginalny przepis

Ta sałatka , to jeden z naszych rodzinnych faworytów jeśli chodzi o zimowe przetwory . Dlaczego napisałam ,że przepis jest oryginalny , bo kiedyś w mojej miejscowości była mała , fabryka produkująca marynaty i musztardę , a przepis pochodzi właśnie stamtąd-z czasów kiedy jeszcze nie używano konserwantów,a słoik ogórków zawierał 100 % ogórków , a nie aromat ogórkowy identyczny z naturalnym i 10 % wsadu   😉 Fabryki już nie ma od kilkudziesięciu lat , ale przepis pozostał w mojej rodzinie i co roku z niego korzystam , lepszego nie znam . Polecam , naprawdę warty wypróbowania , mimo iż z pozoru cukru i octu jest dużo -uwierzcie , że w efekcie końcowym wychodzi w sam raz .  

sałatka szwedzkaSkładniki :

  • ogórki około 3-4 kg ( jak wyjdzie za dużo zalewy można ją spokojnie przechować w lodówce do następnego razu )
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • gorczyca biała- 1 płaska łyżeczka na 0,5 l słoik
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu na 0,5 l słoik

zalewa :

  • 2,5 l wody
  • 6 szklanek cukru
  • 6 szklanek octu spirytusowego 10 %

IMG_4274IMG_4332



Ogórki myjemy , jeśli mamy takie własne zerwane w dniu zaprawy , to kroimy po umyciu w cienkie , ale nie przeźroczyste plastry i wkładamy do miski . Jeśli mamy kupne , to moczymy je przed krojeniem przez godzinę w zimnej wodzie , żeby odzyskały jędrność i dopiero wtedy kroimy . 2 l wody mieszamy z dwiema łyżkami soli i zalewamy tym pokrojone ogórki , zostawiając na 3 godziny . Po tym czasie zlewamy wodę z solą , do słoików wsypujemy pieprz i gorczycę , a następnie układamy ogórki ,niezbyt ciasno , tak ,żeby zalewa miała możliwość przeniknąć dokładnie każdy plaster .

IMG_4338IMG_4340

W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy – mieszając co jakiś czas , a następnie wrzącą , zalewamy ułożone w słoikach plastry , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy w gorącej wodzie około 12 minut . Próbujemy dopiero po co najmniej dwóch tygodniach , wtedy ogórki się przegryzą i będą już pyszne 😉

 

17 thoughts on “Sałatka szwedzka – oryginalny przepis”

    1. Nie, słoiki mają dużą wytrzymałość i musiały by, być mocno ochłodzone- takie z lodówki , żeby różnica temperatur spowodowała pęknięcie 😉

  1. Dziękuję za przepis, właśnie skończyłem robić. Dwie uwagi, na 3kg ogórków wody z solą poszło mi o 1l więcej żeby były zakryte w garnku. Za to zalewy było za dużo, spokojnie wystarczyły 2/3 porcji. Dodatkowo dałem do słoików jeszcze 3 marchewki duże, wyszło 12 słoików 0,6-0,7.

  2. Witam ja zostawiam przez 12 godzin przesypane solą i wymieszane z 1kg cebuli na 5 kg ogórków odcedzam wodę która w nich jest i zalewam zalewą w słoikach można dodać marchew ale też gotową przyprawę do kiszenia ogórków 1 łyżeczka na 0,5 l słoik pozdrawiam

  3. właśnie skończyliśmy robić sałatkę szwedzką :). Poszło sprawnie no i w słoiczkach wygląda smakowicie…bloga też poczytałam i…znalazłam coś jeszcze do czego się zabiorę już wkrótce. Dziękuję i pozdrawiam.

  4. Bardzo dobry przepis, po dwóch tygodniach od zrobienia dzisiaj była degustacja. Bardzo smaczne, dobrze wyważone smaki kwaśny i słodki, te ,,stare,, przepisy są najlepsze. Ja jeszcze do każdego słoiczka dodałam kilka ziarenek (2-3) kolendry bo uwielbiam tę przyprawę. Natomiast co do zalewy to podana porcja wystarczyła do ok. 7 kg ogórków. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *