Sałatka szwedzka – oryginalny przepis

Sałatka szwedzka – oryginalny przepis

Ta sałatka , to jeden z naszych rodzinnych faworytów jeśli chodzi o zimowe przetwory . Dlaczego napisałam ,że przepis jest oryginalny , bo kiedyś w mojej miejscowości była mała , fabryka produkująca marynaty i musztardę , a przepis pochodzi właśnie stamtąd-z czasów kiedy jeszcze nie używano konserwantów,a słoik ogórków zawierał 100 % ogórków , a nie aromat ogórkowy identyczny z naturalnym i 10 % wsadu   😉 Fabryki już nie ma od kilkudziesięciu lat , ale przepis pozostał w mojej rodzinie i co roku z niego korzystam , lepszego nie znam . Polecam , naprawdę warty wypróbowania , mimo iż z pozoru cukru i octu jest dużo -uwierzcie , że w efekcie końcowym wychodzi w sam raz .  

sałatka szwedzkaSkładniki :

zalewa :

IMG_4274IMG_4332

Ogórki myjemy , jeśli mamy takie własne zerwane w dniu zaprawy , to kroimy po umyciu w cienkie , ale nie przeźroczyste plastry i wkładamy do miski . Jeśli mamy kupne , to moczymy je przed krojeniem przez godzinę w zimnej wodzie , żeby odzyskały jędrność i dopiero wtedy kroimy . 2 l wody mieszamy z dwiema łyżkami soli i zalewamy tym pokrojone ogórki , zostawiając na 3 godziny . Po tym czasie zlewamy wodę z solą , do słoików wsypujemy pieprz i gorczycę , a następnie układamy ogórki ,niezbyt ciasno , tak ,żeby zalewa miała możliwość przeniknąć dokładnie każdy plaster .

IMG_4338IMG_4340

W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy – mieszając co jakiś czas , a następnie wrzącą , zalewamy ułożone w słoikach plastry , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy w gorącej wodzie około 12 minut . Próbujemy dopiero po co najmniej dwóch tygodniach , wtedy ogórki się przegryzą i będą już pyszne 😉

 

14 thoughts on “Sałatka szwedzka – oryginalny przepis”

    1. Nie, słoiki mają dużą wytrzymałość i musiały by, być mocno ochłodzone- takie z lodówki , żeby różnica temperatur spowodowała pęknięcie 😉

  1. Dziękuję za przepis, właśnie skończyłem robić. Dwie uwagi, na 3kg ogórków wody z solą poszło mi o 1l więcej żeby były zakryte w garnku. Za to zalewy było za dużo, spokojnie wystarczyły 2/3 porcji. Dodatkowo dałem do słoików jeszcze 3 marchewki duże, wyszło 12 słoików 0,6-0,7.

  2. Witam ja zostawiam przez 12 godzin przesypane solą i wymieszane z 1kg cebuli na 5 kg ogórków odcedzam wodę która w nich jest i zalewam zalewą w słoikach można dodać marchew ale też gotową przyprawę do kiszenia ogórków 1 łyżeczka na 0,5 l słoik pozdrawiam

  3. właśnie skończyliśmy robić sałatkę szwedzką :). Poszło sprawnie no i w słoiczkach wygląda smakowicie…bloga też poczytałam i…znalazłam coś jeszcze do czego się zabiorę już wkrótce. Dziękuję i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *