Sałatka z prażonej ciecierzycy

5 (100%) 18 vote[s]

Sałatka z prażonej ciecierzycy

Sałatka z prażonej ciecierzycy to naprawdę ciekawa pozycja . Niby brzmi pospolicie i banalnie ale jest naprawdę wyjątkowo smakowita . Dodatek ciecierzycy sprawia ,że jest syta i może doskonale pełnić rolę obiadu lub kolacji . W poszukiwaniu niebanalnych smaków , trzeba zahaczyć o tę pozycję kulinarną , jest tego warta . Proste , ciekawe jedzenie i na pewno zdrowe ….. 😉

składniki :

  • 2 puszki ciecierzycy ( lub dwie szklanki ugotowanej )
  • 1 czerwona papryka grubościenna
  • 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej
  • 1 mała cebula , czerwona
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej firmy Kotany ( suszone pomidory z oliwkami i czosnkiem )
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Ciecierzycę odsączamy z zalewy , osuszamy poprzez delikatne dociśnięcie papierowym ręcznikiem  i prażymy  na patelni  Najlepiej użyć takiej , na której można smażyć – prażyć   bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością . W trakcie podsmażania , jak ciecierzyca zacznie łapać złoty kolor , dodajemy zioła prowansalskie , przyprawę Kotany ( suszone pomidory z oliwkami  ) , brązowy cukier , wyciśnięty praską czosnek i sól do smaku .



Zdejmujemy z patelni i studzimy . Następnie łączymy z drobno posiekaną czerwoną cebulą , papryką i odsączoną z zalewy kukurydzą . Mieszamy doprawiając na koniec sokiem z cytryny i ewentualnie solą do smaku . Serwujemy na zimno , posypana natką pietruszki , jako dodatek do dań z grilla lub samodzielnie 😉 Smacznego !

 

1 thought on “Sałatka z prażonej ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *