Schab pod kruszonką z parmezanu i pieczarek

Rate this post

Schab pod kruszonką z parmezanu i pieczarek

Pyszny schab pod kruszonką , to ciekawa i niepowtarzalna propozycja obiadowa . Schab to wspaniały kawałek mięsa z którego można wyczarować tysiące pysznych rzeczy 😉 Ta potrawa na pewno jest znacząco inna od klasycznych sposobów jego serwowania 😉 Polecam , szczególnie ,że pieczarki i parmezan to doskonała para , wprost małżeństwo idealne kulinarnie 😉 

Składniki na 4 osoby ;
  • 4 dość grube plastry schabu
  • 8-9 pieczarek
  • 4 – 5 szalotek
  • czosnek granulowany
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej , dobrej jakości , białej
  • 1 łyżka drobno tartego parmezanu

Pieczarki siekamy drobniutko , tak samo szalotki . Wszystko podsmażamy na maśle z dodatkiem , soli , czosnku i pieprzu do smaku . Kruszonka pieczarkowa musi być złociście brązowa inaczej nici z  genialnego aromatu tych grzybów 😉 Schab oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów w tym z nadmiaru tłuszczu . Delikatnie rozklepujemy , tak żeby go zmiękczyć ale nie rozpłaszczyć . Każdy kawałek nacieramy granulowanym czosnkiem , solą i pieprzem do smaku .



Obsmażamy krótko z obu stron na patelni , najlepiej takiej , która będzie można umieścić w piekarniku . Na każdym kawałku układamy grubą warstwę kruszonki pieczarkowej i przykrywamy mieszanką bułki tartej i parmezanu . Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika , na dosłownie 6-10 minut . Tyle ,żeby kruszonka dostała rumieńców 😉 Serwujemy na gorąco , można posypać świeżym tymiankiem , pasuje doskonale 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *