Smażona bułka w mleku po włosku

Smażona bułka w mleku po włosku 

Co zrobić , gdy rano okazuje się ,że w domu nie ma świeżego pieczywa, w lodówce jest mało wędliny , a w ogóle to są tylko dwudniowe czerstwe buły , kawałek pomidorka i parę jajek .. ? Ogłosić rezolutnie ,że dzisiaj robimy włoskie śniadanie , to pozwoli nieco ukryć naszą nieporadność , a następnie wsiąść się do roboty  i przygotować bułki w mleku . Oczywiście z włochami ma to tyle wspólnego co włosy 😉 Czyli nic , ale w związku z faktem ,że będą tam pomidory i nawet ciut bazylii, a nikt z przynajmniej moich domowników nie studiuje włoskich książek kucharskich , wszyscy powinni łyknąć ten kit bez mrugnięcia , tym bardziej ,że śniadanie jest naprawdę pyszne 😉

bułka smażona  w mleku i jajku po włosku

Składniki  :

DSC_9688DSC_9690

Bułkę przekrawamy na trzy części . Jajka roztrzepujemy w misce . Teraz każdy kawałek bułki zanurzamy w mleku , lekko dociskając a następnie w jajku i szybko układamy na rozgrzanej patelni z olejem , solimy , pieprzymy . Smażymy z obu stron na złoty kolor . Boczek, cebulę  i plastry pomidorów , również podsmażamy , ja zazwyczaj robię to w tym samym czasie na jednej patelni . Po zdjęciu z patelni , układamy na talerzu bułki , następnie boczek,cebulkę , pomidorki , a na końcu po listku bazylii . Podajemy natychmiast . Proste i szybkie awaryjne śniadanie lub kolacja 😉

DSC_9692DSC_9693

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *