Smażone okonki z koprem

Rate this post

Smażone okonki z koprem

Smażone okonki , są niesamowite , szczególnie jeśli są chrupiące i świeżutkie . Moje takie były . Świeżutkie, dzięki dobremu sąsiadowi . Tak wiem, dobrzy sąsiedzi to gatunek wymierający , ja na szczęście takich mam , co prawda tylko jednych ale to i tak bezcenne w dzisiejszych czasach. Tak więc dostałam, kilka pysznych świeżutkich i mistrzowsko ,wyczyszczonych okonków , więc trzeba było je usmażyć , innej opcji nie było 😉 Wiadomo , nie od dziś , że okoń ,najlepiej smakuje smażony z patelni , drobną modyfikacją jest włożenie do środka kilku gałązek koperku , po za tym , wszystko classic 😉 

Składniki :
  • kilka świeżych sprawionych okoni
  • mąka do obtoczenia
  • sól, biały pieprz do smaku
  • koperek
  • olej rzepakowy do smażenia





Okonie płukamy w zimnej wodzie , lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Do środka , każdej ryby wkładamy po kilka gałązek kopru , solimy , pieprzymy do smaku . Obtaczamy każdego okonia w mące . Na koniec smażymy na rozgrzanym , dość głębokim oleju , do momentu , aż staną się złociste i mocno chrupiące. Podajemy z dowolnymi dodatkami lub same 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *