Młode ziemniaki po skandynawsku ,gotowane w białym sosie

Rate this post

Młode ziemniaki po skandynawsku,gotowane w białym sosie

Przepis, znalazłam w książce kucharskiej z serii ” Encyklopedia sztuki kulinarnej ”  część 48 Kuchnia Skandynawska . Na początku byłam dość sceptyczna , ale moje dzieci koniecznie chciały spróbować czegoś z kuchni Skandynawii . Jednakże , że za rybami ,nie przepadają jakoś szczególnie , to zdecydowaliśmy ,że robimy ziemniaki 😉  Bo jednak jak by nie patrzeć, kuchnia  ta oparta jest w dużej mierze na rybach , dobrze ,że też na ziemniakach 😉 

Składniki :

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 500 ml mleka ( w książce jest 400 ml , ale było zbyt gęste i przywierało do garnka )
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła ( znowu ,książka podaje jedną ,ale przy dwóch łyżkach mąki , zrobił się kluch,dwie łyżki masła są ok. )
  • sól , biały pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania





Ziemniaki myjemy , nie obieramy , jeśli używamy młodych , to skórka ma dużo witamin i warto ją zostawić . Masło roztapiamy w garnku , na małym ogniu , dodajemy mąkę i przesmażamy . Kiedy masa zacznie bąbelkować , powoli zaczynamy dodawać mleko , partiami , ciągle mieszając . Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku .Gotujemy do zgęstnienia . Do powstałego sosu dodajemy ziemniaki , mieszamy , przykrywamy pokrywką . Gotujemy na małym ogniu około 30 minut , co jakiś czas delikatnie mieszając . Podajemy na gorąco , posypane siekaną pietruszką. Może nie hit , ale bardzo fajny sposób na ziemniaki , sos mamy od razu , bez dodatkowej zabawy i garnków 😉 Można też na koniec , domieszać pokrojonego , ugotowanego kalafiora , jest ciekawiej 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *