Spaghetti „Frutti di mare „

Spaghetti „Frutti di mare”

Mój najstarszy syn jest wielkim miłośnikiem owoców morza i innych tego typu oceanicznych stworów i robali 😉 Słodkowodnym rakiem też nie pogardzi . Poza nim chyba tylko mój M. podziela jego zamiłowanie kulinarne ..cóż . Frutti di mare , to najprostsze spaghetti , jakie można zrobić w czasie 10 – 12 minut . Pyszne , wyraziste , rarytas dla miłośników owoców morza .. Jest wiele innych wersji ale do tej mój syn wraca najczęściej 😉 

Składniki 2 porcje :
  • 1 opakowanie mrożonych owoców morza ( 350 g )
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 małe , świeże chilli
  • 2 łyżki białego półsłodkiego wina
  • oliwa z oliwek
  • kilka czarnych oliwek i listków pietruszki do dekoracji
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • sól do smaku

Owoce morza rozmrażamy na sitku . Jak się rozmrożą , płukamy zimną wodą . Odstawiamy do odcieknięcia . Makaron najlepiej i najpewniej ugotować według przepisu na opakowaniu . Na patelni rozgrzewamy oliwę , podsmażamy na niej cebulkę i wyciśnięty praską czosnek . Jak już zmiękną , ale jeszcze nie zaczną się rumienić dodajemy wino i pomidory . Mieszamy chwilę smażąc . Tak po około 6 minutach wrzucamy świeże posiekane chilli i rozmrożone wcześniej owoce morza . Doprawiamy solą i mieszając , smażymy przez około 5 minut . Makaron wykładamy na talerze , obficie polewamy sosem z owocami morza , dekorujemy oliwkami , pietruszką i serwujemy na gorąco 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *