Udka z kurczaka , pieczone z kalafiorem

Rate this post

Udka z kurczaka pieczone z kalafiorem

Udka to kolejny pomysł na jednogarnkowy , niekłopotliwy obiad z kurczakiem i warzywami . Kalafior to jedna z bardziej lubianych przystawek w naszym domu . Chłopcy uwielbiają gotowany z bułka tartą i masłem lub z sosem beszamelowym , ale pieczony też ma swój niepowtarzalny urok i smak . Dobrze doprawione udka z kurczaka w takim towarzystwie są naprawdę prostym i pysznym posiłkiem . Do tego nie wymagają ani wysokich umiejętności , ani nie zabierają cennego czasu . Prosto , łatwo i bezboleśnie załatwią sprawę głodu w porze obiadu 😉 

Składniki

  • 3 udka z kurczaka tzw ćwiartki
  • 1/2 średniej wielkości kalafiora
  • maleńka cukinia
  • 2 cebule
  • 2-3 średniej wielkości żółte lub zielone pomidory
  • 200 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżka , curry
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki klarowane masła , roztopionego





Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , pokrywamy go wyciśniętym praską czosnkiem , połową curry , miodem , solą do smaku . Układamy na pokrojonej w piórka cebuli i polewamy masłem . Wszytko obkładamy różyczkami kalafiora ,kawałkami pomidorów, pokrojoną w krążki cukinią  . Doprawiamy curry , solą , pieprzem i gałką muszkatołową ( oczywiście tylko kalafiora 😉 )  . Kalafiora polewamy śmietaną kremówką . Nakrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię , podnosimy temperaturę do 180 C i pozwalamy potrawie nabrać pięknych złocistych rumieńców 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnym dodatkiem w postaci pieczywa lub ryży czy kaszy 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *