Warzywny gulasz z bakłażanem

Warzywny gulasz z bakłażanem

Jeśli ktoś zawitał tu już wcześnie,j to wie ,że nie zawsze mięso jest królem mojej kuchni , zdarza się że oddaję rządy zieleninie ..;) Dlaczego ? Otóż uważam ,że w kuchni jak w seksie ,  nie może wiać nudą , wręcz nie powinno , gdyż ona zabija wszystko smak, aromat , dotyk , odczucia i uczucia , tak więc … oddajmy się w ręce eksperymentów .. puki co kulinarnych … 😉

warzywny gulasz z bakłażanem

Składniki :

DSC_9699DSC_9702

Bakłażana kroimy w średniej wielkości kostkę ( jak na zdjęciu ) . Solimy i odstawiamy na przynajmniej 20 minut do odcieknięcia , na sitku , ten proces pozwoli nam na pozbycie się goryczki , typowej dla źle przyrządzonego bakłażana . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ( taką jak bakłażan ) , cebulę siekamy w wąskie ćwiartki . Na patelni podsmażamy ziemniaki razem z cebulką , jak ziemniaki złapią lekko złoty kolor ( jak na zdjęciu ) to przekładamy do garnka .

DSC_9703DSC_9704

Na tej samej patelni co ziemniaki podsmażamy teraz bakłażana -po usmażeniu przekładamy do garnka i następnie  pomidory z puszki ( dosłownie 5 minut ) , przelewamy do cebuli ,ziemniaków  i bakłażana . Dodajemy przyprawy , czosnek i sól , oraz cukier. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 30 minut od czasu , do czasu mieszając. Po tym czasie wykładamy na talerze , posypujemy siekaną bazylią i dekorujemy jogurtem ..gotowe 😉

DSC_9705DSC_9711

 

3 thoughts on “Warzywny gulasz z bakłażanem”

  1. Super danie. Przepisy internetowe rzadko mi wchodzą bez modyfikacji, ale ten jest petarda. Aromatyczne, ostre, i kumin robi swoje. A jak za ostre to można maczać w jogurcie. Proste i pożywne.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *