Wegetariańskie gołąbki , niebo na talerzu
Wegetariańskie gołąbki są nie do odróżnienia od zwykłych mięsnych . No ok, wiadomo nie zawierają mięsa ale uwierzcie na słowo, że smakują równie dobrze jak oryginał . Mi możecie zaufać bo jestem mięsożercą i dania wegetariańskie przygotowuję dla mojej , no dobra nie mojej córki , ale prawie mojej . Uwielbiam ją jak swoją , której nie mam więc przyjmijmy że jest moja 😉 Do rzeczy , dziewczę jest wegetarianką i ma ku temu swoje naprawdę racjonalne powody , tak więc wspierając ją , wymyśliłam tą wersję wege . Nawet mi smakują , a mój M nie widział wielkiej różnicy i tez zjadł dwa , co w jego przypadku jest nie lada wyróżnieniem , gdyż mięcho stawia na pierwszym miejscu . Polecam miła odmiana i odpoczynek od mięcha nawet jeśli je kochacie 😉
składniki :
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- 3 szklanki ugotowanego na bulionie warzywnym , ryżu
- 3 cebule
- 4 marchewki
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 duże pomidory
- sól , pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej , rozrobionej z wodą
- 100 ml słodkiej śmietany
Kapustę spażamy jak na zwykłe gołąbki i oddzielamy liście . Odstawiamy do wystygnięcia . Cebulę , startą marchew ,wyciśnięty praską czosnek oraz mieloną słodką paprykę i posiekane resztki kapusty , której nie dało się już zdjąć na liście . Smażymy na tłuszczu roślinnym do momentu ,aż zmięknie i się przypiecze . Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego , doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jak już wszystko ładnie się połączy , odstawiamy do wystygnięcia . Każdy liść faszerujemy ryżem z dodatkami i zwijamy jak klasyczne gołąbki . Obsmażamy z każdej strony , żeby kapusta się przypiekła , ten zabieg zapewni pyszny sos . Układamy w naczyniu do zapiekania , zalewamy 2 szklankami wody . Dodajemy 2 łyżki koncentratu , mogą być tez posiekane kawałki kapusty , sól , pieprz do smaku i dusimy do miękkości . Jak już wszystko będzie gotowe , dodajemy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką , rozrobioną z wodą . Serwujemy na gorąco lub ciepło . Smacznego !