Włoska zapiekanka z mozzarellą

Włoska zapiekanka z mozzarellą

Włoska zapiekanka z mozzarellą to danie prawie idealne, prawie bo jak Wiesz nie ma ideałów, tak bynajmniej się twierdzi 😉 Danie jest pyszne, aromatyczne z ciągnącym serem i pysznym sosem. Jak każda zapiekanka, także ta jest prosta do wykonania , tania i można ją odgrzać w dowolnej chwili. Mimo że jest to interpretacja, a w zasadzie inspiracja kuchnią włoską , a nie żaden oryginał to i tak pachnie Italią 😉 Polecam każdemu kto ceni sobie czas, ale również dobry smak 😉

składniki na 2 osoby:

  • 2 filety z piersi kurczaka, pojedyncze
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu ( najlepiej szpinakowy lub pomidorowy)
  • 1 czerwona papryka, szpiczasta, typ ramiro
  • 1 żółta papryka, szpiczasta typ ramiro
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej lub łagodnej papryki mielonej w zależności od preferencji
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól do smaku
  • 2 kule mozzarelli

sos beszamel :

  • 1 duża łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • mleko
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Mięso pokrój w kawałki i podsmaż razem z wyciśniętym praską czosnkiem. Jak już się zrumieni dodaj do niego pokrojoną paprykę i nadal smaż, do momentu aż papryka zmięknie, pod koniec smażenia dodaj mieloną paprykę. Przełóż do formy do zapiekania i wymieszaj z ziołami prowansalskimi i solą do smaku. Przygotuj sos beszamelowy : do małego garnka wrzuć masło i na nie wsyp mąkę i gałkę muszkatołową.



Na małym ogniu podgrzewaj wszystko, mieszając aż uzyskasz gładką masę do której stopniowo dolewaj mleko, aż do uzyskania konsystencji lejącego sosu ( gdyby robił się zbyt gęsty można dolać więcej mleka) dopraw solą i pieprzem do smaku . Gorący beszamel, wylej na wierzch zapiekanki, następnie ułóż warstwę pomidorów z puszki, wymieszanych z oregano i bazylią. Na koniec, udekoruj grubymi plastrami sera mozzarella. Zapiekaj do momentu aż mozzarella się przypiecze około 15 minut. Serwuj na gorąco. Zapiekanka świetnie smakuje także odgrzana 😉 Smacznego!

3 thoughts on “Włoska zapiekanka z mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *