Wurstsalat bawarska sałatka

Wurstsalat bawarska sałatka 

To  tradycyjne danie z kuchni niemieckiej , które z powodzeniem możemy zabrać ze sobą na piknik lub zjeść na kolację . Trzy składnikowa ,prosta kompozycja smaków ,łatwa w przyrządzeniu .Polecam łasuchom szukającym odpoczynku od majonezowych sałatek -pysznych ale …czasem warto spróbować czegoś innego 😉 No i brak majonezu sprawia ,że to świetna kandydatka jako przekąska , na zakrapiane imprezy .. 😉

IMG_8417 (640x427)

Przygotujmy :

  • 1 opakowanie parówek z szynki
  • 4 duże ogórki konserwowe
  • 1 średnią czerwona cebulę
  •   1 opakowanie sosu winegret
  •  1 płaską łyżkę słodko-ostrej musztardy bawarskiej
  • 1 łyżkę oleju , i łyżkę wody
  • IMG_8419 (640x427)




Sos winegret rozrabiamy z wodą i olejem , dodajemy musztardę i odstawiamy . Parówki kroimy na trzy części po czym każdą z nich kroimy na wąskie patyczki . Cebulę obieramy , przekrawamy na pół i kroimy w cieniutkie piórka . Ogórek konserwowy osuszamy papierowym ręcznikiem i także kroimy w cienkie słupki . Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem .Koniecznie odstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki ,żeby smaki się przegryzły . Najpyszniejsza jest na drugi dzień 😉                                           IMG_8418 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *