Zamknięte pizzerki piknikowe

Rate this post

Zamknięte pizzerki piknikowe 

Pizza jest pyszna , ale jak zrobi się nudna , można troszkę zakombinować . Calzone też wszyscy znają to nie nowość , a jednak samym calzone to nie jest . Fajny sposób na kolację , lub nawet piknik , gdyż na zimno także smakują pysznie  , farsz może być dowolny , ja włożyłam wszystko co mi w ręce wpadło , a raczej co w lodówce zostało 😉 Tak więc piknikowe danie , które każdy może przygotować z wyprzedzeniem , niektóre przed pieczeniem można dodatkowo posypać startym serem lub ziołami 😉 

pizzerki piknikowe

Składniki na ciasto :

Farsz :

IMG_2622IMG_2623

Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę , gdyby ciasto było zbyt twarde , dolewamy odrobinę więcej wody , aż zrobi się sprężyste i zacznie odchodzić od rąk . Dzielimy na kulki wielkości pięści dziecka . Blaszkę do pieczenia smarujemy oliwą lub olejem  i rozciągamy na niej kulki z ciasta , tak ,żeby powstały cienkie pasy ( bardzo cienkie ) . Każdy pasek , smarujemy koncentratem z kartonika , posypujemy leciutko solą , chilli , układamy na nim pocięta w paseczki paprykę ,kurczaka, sypiemy kukurydzę , układamy pieczarki i cebulkę .

IMG_2624IMG_2625

Całość zamykamy i sklejamy brzegi jak u pierogów  . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 C , bez termoobiegu ( koniecznie musi być nagrzany do 230 C inaczej nie będą chrupiące ) . Pieczemy około 6 – 7 minut , aż ładnie zezłoci się grzbiet ciasta . Gotowe są naprawdę smakowite , a jak ktoś wykaże się fantazją , to może wyczarować własne kombinacje farszu 😉

IMG_2626pizzerki piknikowe

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *