Zapiekanka serowa z ravioli

Rate this post

Zapiekanka serowa z ravioli

Ravioli , same w sobie są dobre , a wymieszane z serem i zapieczone ze szpinakiem to po prostu bajka . Każda zapiekanka ułatwi nam życie , bo jest tania w wykonaniu , łatwo ją odgrzać , oszczędza czas i nie produkuje, nadmiarowych brudnych naczyń . Naprawdę fajne danie i uwierzcie ,że mega smakowite 😉 Cenię sobie takie potrawy , szczególnie teraz w okresie wiosennym , kiedy chcę coś zrobić w ogrodzie i jak już wygospodaruję taką wolną chwilkę od pracy , to nie marzy mi się stanie przy garach , które mimo że bardzo lubię , to nie zawsze mam na nie ochotę 😉 

Zapiekanka z ravioli ze szpinakiem

Składniki na około 5 osób :

  • 1 opakowanie ravioli serowego
  • 30 dkg ( około ) ,żółtego sera
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 
  • kilka posiekanych, plastrów, wędzonego boczku – do posypania
  • 2-3 ząbki czosnku , sól , pieprz do smaku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • masło ( kilka łyżek )

Beszamel :

  • 25 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

IMG_6667IMG_6669

Ravioli gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu , najlepiej ciut krócej ,żeby zostało twardawe . Studzimy , wsypujemy do miski , dodajemy utarty na grubej tarce żółty ser , śmietankę , sól , gałkę muszkatołową i pieprz do smaku . Mieszamy i przekładamy do nasmarowanej masłem formy . Na patelni na rozgrzanym maśle ( około 1 łyżki ) podduszamy zamrożony szpinak , jak się rozleci – roztopi i puści sok , dodajemy cukier sól , pieprz i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , dusząc około 1-2 minut . Przekładamy na wierzch makaronu ( jak na zdjęciu ) . Na patelni roztapiamy  masło, dodać mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewamy mleko ,aż powstanie gładki sos ( jak powstaną grudki , można użyć blendera do ich rozbicia ) . Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową . Sosem polewamy zapiekankę , a na wierzch rzucamy posiekany wędzony boczek . Zapiekamy przez około 40-55 minut . Najlepiej się kroi jak lekko przestygnie , a odgrzewana tylko zyskuje na smaku . Smacznego 😉

IMG_6671IMG_6675

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *