Zapiekanka z mielonym mięsem i makaronem, w azjatyckim stylu

Rate this post

Zapiekanka z mielonym mięsem i makaronem, w azjatyckim stylu

Czasami kiedy włącza mi się móżdzenie, co tu wykombinować na obiad , żeby nie było nudne ,ani żmudne , udaje się całkiem nieźle zaimprowizować i wszystkich usatysfakcjonować . No zawsze ktoś noskiem pokręci , ale w tym konkretnym przypadku poszło bez upadku i cała rodzinka zgodnie stwierdziła ,że zapiekanka się sfarciła .. 😉 Tak poważnie ,nie jest to może kulinarny „masterchif”  ,ale  jest smaczna, a do tego , spokojnie, można ją przygotować dzień wcześniej i to bez wielkiego poświęcenia -ot po prostu ciut siekania i układania , a obiad robi się w piekarniku sam ,ze składników które często mamy pod ręką  😉

DSC_9271 (640x426)

zapotrzebowanie ( porcja na 6 osób  ) :

  • pół opakowania makaronu spaghetti
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 plastry boczku-nie parzonego  ( grube około 1cm )
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki ( lub innego )
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego
  • 0,5 l wody , 1 kostka rosołowa drobiowa lub cielęca
  • 2 ząbki czosnku , sól, chilli do smaku

DSC_9262 (640x426)

Boczek siekamy najdrobniej jak się da , układamy na formie do zapiekanek o wysokich brzegach . Makaron układamy na boczku ( jak na zdjęciu -bez gotowania ) . Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową , gorącą zalewamy makaron z boczkiem i odstawiamy ( podczas pieczenia, makaron całkowicie spije rosół i nasyci się jego smakiem ). Następnie , obieramy i siekamy paprykę ,cebulę i selera -podsmażamy do miękkości na patelni z jednym, zmiażdżonym, ząbkiem czosnku ,solą i chilli .

DSC_9263 (640x426)

 

Dzielimy na dwie części , jedną wykładamy na makaron ,a drugą odstawiamy . Mięso mielone podsmażamy z drugim wyciśniętym praską ,ząbkiem czosnku , solą i chilli , układamy na warzywach i makaronie ,posypujemy resztą smażonych warzyw i kukurydzą z puszki . Na całość, wylewamy sos słodko -kwaśny , przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na około 60 minut . Po tym czasie zdejmujemy folię , przez 10 minut pozwalamy się zapiekance odparować i  przypiec z wierzchu . Najsmaczniejsza, jak to zwykle u zapiekanek bywa ,jest na drugi dzień i wtedy także, najlepiej się ją kroi 😉 Smacznego !

DSC_9264 (640x426)

 

Odwiedź nas także tu:

5 thoughts on “Zapiekanka z mielonym mięsem i makaronem, w azjatyckim stylu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *