” Złota jesień ” sałatka z majonezem

Rate this post

” Złota jesień ” sałatka z majonezem

Sałatka złota jesień , jest doskonała na chłodniejsze dni . Zawiera w składzie wszystkie dobra , tej pory roku . Tradycyjnie kiszone ogórki , kukurydzę , ziemniaki  no i oczywiście kiełbaskę śląską jako mięsna , treściwa wkładka.. Spora ilość świeżego czosnku i cebulki , czyni ją pro zdrowotną i broni nas przed przeziębieniem .Tak ja lubię jesienią bardziej konkretne posiłki . Kiełbasa pasuje mi właśnie najbardziej o tej porze roku , tak jak gulasze i fasola 😉 Moje dzieciaki od sałatek raczej stronią , choć jak wyczają że jakieś mięsne dodatki są to i się skuszą . Choćby to była poczciwa śląska 😉 Koniecznie trzeba ją przygotować dzień wcześniej , żeby składniki się mocno przegryzły .

Składniki :
  • 4 – 5 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2-3 kiszone ogórki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 małe kiełbaski śląskie
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach , studzimy i obieramy . Kroimy drobniutko . Kukurydzę odcedzamy z zalewy i razem z drobno pokrojonym ogórkiem , zostawiamy na sitku na godzinę ,żeby dobrze się osuszyły . Inaczej sałatka będzie nieprzyjemnie ” pływać ” . Jabłko obieramy i drobno, posiekane ,mieszamy z ogórkiem i kukurydzą . Kwas z ogórków zapobiegnie brązowieniu owoców . Czosnek wyciskamy praską , cebulę kroimy najdrobniej ze wszystkich składników . Kiełbasę kroimy mniej więcej tak samo jak marchew i ziemniaki . Wszystko wkładamy do miski , dodajemy majonez, musztardę , sól,pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, żeby składniki się połączyły  . Podajemy schłodzoną . Smacznego 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *