Zupa farmerska

Rate this post

Zupa farmerska

Zupa farmerska to połączenie zupy pomidorowej , fasolowej ,ciut meksykańskiej 😉 Całość okraszona słodką śmietanką , czyli jak to na farmie .. Wszystko pod ręką i w jednym garze 😉  Tak naprawdę to większość zup w naszym domu powstaje całkowicie spontanicznie . Bez żadnych gotowych receptur czy przepisów . Taki stan jest głównie spowodowany tym ,że tylko ja jestem zupożercą nałogowym . Reszta familii je , jak musi 😉 No a o sobie kucharz myśli ostatni , więc wrzucam do garnka to , co zostało po przygotowaniu obiadu .. Ścinki mięska , kosteczki , resztę fasolki z puszki , plus jakiś pomidor.. Voil’a i zupa dnia gotowa 😉 ! Co smaczniejsze spisuję i publikuję , ot cała tajemnica 😉

Składniki :
  • 2 korpusy z kurczaka ( można użyć skrzydełek lub udek , ja preferuję szkielety 😉 taki bulion jest zawsze bardziej aromatyczny a korpusy po filetowaniu nie marnują się )
  • 4 pomidory , duże , mięsiste
  • 1/2 opakowania mix roślin strączkowych ( biała,czerwona fasolka , soczewica zielona i czerwona itp. ja używam mix-u z Tesco  )
  • 5-6 pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 papryki ostre, najlepiej  rocoto , ewentualnie 4 chilli
  • 2 papryki spiczaste słodkie
  • 50 ml słodkiej śmietany , kremówki 30 %
  • sól do smaku
  • 1 łyżka klarowanego masła lub innego tłuszczu
  • natka pietruszki do dekoracji

W solonych 3 l wody gotujemy pocięte korpusy z dodatkiem opalonej na ogniu cebuli – 2 szt  . Jak powstanie lekki wywar z kości , wyciągamy szkieleciki, cebulę  i obieramy z mięsa . Kosturki , cebula dla pieska , mięsko dodamy na końcu do zupy 😉 Do gorącego wywaru wsypujemy mix warzyw strączkowych i gotujemy na małym ogniu do momentu aż fasola zrobi się miękka . W razie gdyby woda zbyt odparowała , uzupełniamy do wyjściowego poziomu 😉  Paprykę ostrą i słodką kroimy w małe kawałki , podsmażamy na maśle razem z pieczarkami i cebulą . Dodajemy do zupy



Pomidory nacinamy ,spażamy wrzątkiem , zdejmujemy skórkę , kroimy drobno, wrzucamy do zupy. Nie trzeba obierać ale większość ludzi źle toleruje skórki w zupie i żołądku , więc warto 😉 . Dokładamy także mięso obrane wcześniej z kości  . Gotujemy wszystko jakieś 10 -15 minut . Zabielamy kremówką , ewentualnie można dosolić do smaku . Gotowe . Zupa średnio gęsta , pyszna i aromatyczna inna niż wszystkie 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *