Zupa grzybowa z selerem naciowym i łazankami
W tym miesiącu na blogu mocno grzybowo. Dokładnie tak samo jak w lesie 😉 Skoro jest dużo grzybów to i przepisów na nie jest sporo. Wiadomo jedno to pozbierać inne przerobić . Coś sensownego z tymi darami trzeba przecież zrobić 😉 Do rzeczy jednak. Ten przepis na zupę grzybową jest nieco inny od wcześniej zamieszczanych. Obecnie zdetronizował wszystkie pozostałe. Niekwestionowany nr1 z listy zupy jesienne i zupy grzybowe 😉 Zapraszam do zapoznania się z magią tego prostego przepisu 😉 Dobry tez dla wegetarian bo bez mięsnych akcentów 😉
składniki:
- około 3 garści różnych grzybów leśnych (najlepiej jednak koźlarz, podgrzybek, prawdziwek 😉
- 1 mała marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- garść łazanek (surowych nie ugotowanych)
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól, czarny pieprz do smaku
- masło do smażenia (porządna łyżka 😉 )
- dodatkowo:
- natka pietruszki do podania
Grzyby oczyść, pokrój. Możesz obgotować. Ja tego nie robię gdyż zanim się usmażą ugotują się w wodzie, którą puszczą na patelni 😉 Cebulkę i czosnek posiekaj. Podsmaż na maśle. Jak cebulka się zrumieni dorzuć grzyby i smaż aż zaczną się robić lekko złote. Cała woda z patelni musi odparować 😉 Przełóż do garnka. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i seler naciowy.
Zalej około 2 l itrami wody. Gotuj przez jakieś 30 minut. Wsyp łazanki. Następnie dopraw solą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze 10 minut do czasu aż łazanki zrobią się miękkie. Zabiel śmietaną. Serwuj na gorąco oprószoną delikatnie natką pietruszki. Zupa grzybowa z łazankami to pyszny, aromatyczny posiłek na koniec każdego dnia 😉 Smacznego!