Zupa z buraczków i jogurtu

Zupa z buraczków i jogurtu

Niby podobna do barszczu , ale jednak inna . Wszystkie zupy w moim mniemaniu zasługują na uznanie , nawet jeśli wydają się zwykłe . Nie zawsze trzeba , udziwniać jedzenie , a ta propozycja jest bardzo prosta i nie skomplikowana w wykonaniu  . Zupa wygląda niezwykle apetycznie dzięki kolorkowi jakiego dodają jej buraczki  i jest bardzo smaczna , a do tego niskokaloryczna , więc marudzić mogą tylko Ci co nie lubią buraczków, a ja na pewno do nich nie należę 😉

zupa z buraczków i jogurtu

Składniki :

IMG_0943 (640x427)

Żeberka płukamy i wkładamy do garnka , zalewamy około 4 l wody, solimy   i gotujemy na wolnym ogniu , aż mięso odejdzie od kości . Odławiamy mięso , zdejmujemy z kości i odstawiamy . Do wywaru z mięsa dodajemy pokrojonego selera naciowego , marchewkę,pietruszkę i buraki , dolewamy 0,5 l wody , gotujemy na małym ogniu przez 20 minut . Po tym czasie dodajemy sok z cytryny , mięso obrane z kości i gotujemy jeszcze 10 minut . Wyłączamy gaz , wsypujemy koperek , doprawiamy pieprzem . Wykładamy na talerze i do każdego wrzucamy łyżkę jogurtu greckiego , mieszamy  . Gotowe 😉

IMG_0967 (640x427)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *