Żurek z jajem, kiełbasą i świeżym majerankiem – pyszna wiocha na talerzu ;)

5/5 - (1 vote)

Żurek z jajem, kiełbasą i świeżym majerankiem -pyszna wiocha na talerzu 😉

Ochłodziło się na dworze , więc przyszła ochota na ciepłe treściwe zupy , a co może być bardziej rozgrzewającego od porządnego wiejskiego żuru ? Pierzyna z gęsiego puchu ! No ale , jak się nie ma takiej pierzyny , a za to ma się alergie na pierze , to lepiej zostać przy żurku ..też wiejski i ciepły- rozczula , ale nie uczula ..  😉 

IMG_9327 (640x427)

Zbieramy :

1 wędzoną kiełbaskę np. śląską lub inną                                                                                                 2 grube białe kiełbasy -koniecznie surowe  nie parzone                                                                       kawałek wędzonego boczku  najlepiej ze skórą                                                                                     1 butelkę zakwasu ( kupuje -nie wszystko trzeba robić samemu ,inni tez muszą z czegoś żyć )     3-4 duże ząbki czosnku                                                                                                                             pęczek świeżego majeranku,majeranek suszony ,sól ,szczypta cukru ,pieprz do smaku                 2 średnie ziemniaki                                                                                                                                   3 korpusy kurczaka  na wywar                                                                                                                 kawałek selera , korzeń pietruszki , marchewka                                                                                     jajka ugotowane na twardo   ( tyle jajek ,ile osób przy stole )

IMG_9230 (640x427)

Korpusy myjemy , zdejmujemy z nich skórę i obcinamy tłuszcz . Warzywa -wszystkie oprócz ziemniaków , obieramy , kroimy i wrzucamy do gara z korpusem ,zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut . Odławiamy korpusy , obieramy z resztek mięsa , mięso wrzucamy z powrotem do wywaru .  Dokładamy pokrojoną w grube plastry kiełbasę , boczek,suszony majeranek ,rozgnieciony czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki . Gotujemy, aż biała kiełbasa przestanie być surowa . Dolewamy zakwas , sól i pieprz  , gotujemy jeszcze 10 minut . Wykładamy na talerze, posypując siekanym świeżym majerankiem i dodając przekrojone na pół gotowane jajko . Można wcinać , ja uwielbiam sam , moje dzieci z pajdą świeżego chleba , który moczą w żurku ..jak kto lubi 😉

Porcja na duży garnek około 4 l   .

IMG_9318 (640x427)

2 thoughts on “Żurek z jajem, kiełbasą i świeżym majerankiem – pyszna wiocha na talerzu ;)”

  1. Miło mi to słyszeć. Muszę też rozejrzeć się za taką mrsztaudą z papryką, podejrzewam, że może być pyszna szczegf3lnie dla kogoś z bzikiem na punkcie papryki 🙂

  2. To w sumie dobrze, cieszę się 🙂 To dobre danie na takie chłodne dni, jakie teraz nas dopadły, a dzięki kloorowym warzywom nabrały nieco wiosennego rumieńca 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.