Borek ,tureckie ciasto z serem i szpinakiem
Borek , czyli najbardziej popularny placek w Turcji . Typowe danie tej kuchni . Wersja ze szpinakiem i serem feta jest nie mniej popularna niż wersja z mięsem i szpinakiem . Doskonałe chrupkie ciasto filo nadaje tej potrawie lekkości . Niestety ciasto filo na razie trzeba kupić , wykonanie go w domu przekracza moje umiejętności kulinarne 😉 Wspaniały dodatek do mięsa lub samodzielne danie . Polecam tą klasyczną turecką potrawę , warto !
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta filo
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 0,5 kg )
- 1 kostka sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
- masło
- czarnuszka do posypania
dodatkowo : papier do pieczenia
Na łyżce masła , dusimy mrożony szpinak ( nie trzeba rozmrażać , na patelni i tak się rozpuści 😉 ) . Jak szpinak będzie już odparowany z wody i zacznie się smażyć , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , gałkę , miód , sól , pieprz do smaku . Mieszamy , chwile smażymy mieszając . Przekładamy do miseczki z pokruszoną fetą i mieszamy . Ciasto filo rozkładamy , na brzegu układamy pasek z nadzienia szpinakowego i zwijamy w rulonik , a następnie w ślimaka .
Układamy w wysmarowanej masłem foremce do pieczenia . Wierzch smarujemy masłem roztopionym i posypujemy ziarnami czarnuszki . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do momentu , aż borek nabierze złotego koloru . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub sosami . Na zimno także smakuje dobrze , nie należy go tylko odgrzewać bo ciasto traci chrupkość i delikatność . Smacznego !
coś nowego dla mnie:)