Delikatna zupa drobiowa z zielonym groszkiem
Zupa drobiowa z zielonym groszkiem , jest bardzo delikatna w smaku , dzięki czemu nawet młodsze dzieci chętnie po nią sięgną . Oczywiście nie wszyscy lubią zupy , ale wszyscy co jakiś czas powinni je jeść . Dlaczego ? Choćby z uwagi na ich lekkostrawność co ułatwia pracę i pozwala odsapnąć naszemu żołądkowi . Wiadomo że on nie ma łatwego życia 😉 Pyszna , zabielana zupa , doskonała na każda porę roku ale ja zupy kocham szczególnie jesienią i zimą . Wspaniale rozgrzewają , wprowadzając w błogi nastrój 😉
Składniki :
- kilka różnych kawałków kurczaka ( np udko , dwa skrzydełka i korpus żeby bulion był bardziej esencjonalny 😉 )
- 1 cebula biała
- 3-4 ziemniaki
- 1 szklanka mrożonego ,zielonego groszku
- biała część pora
- 1 kostka bulionowa drobiowa dla wzmocnienia smaku ( można pominąć jak ktoś jest ich przeciwnikiem , ja rzadko ale czasem korzystam 😉 )
- 2 l wody
- 4 łyżki śmietany kremówki , słodkiej 30 %
- sól , pieprz do smaku
Kawałki kurczaka i korpus dokładnie płukamy i przekładamy do garnka . Wlewamy wodę , dodajemy pokrojoną drobno cebulę , pora , kostkę bulionową i sól do smaku . Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż mięso będzie miękkie . Następnie dokładamy ziemniaki pokrojone w dowolne kawałki i groszek . Gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Zabielamy śmietaną , doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z gazu . Serwujemy na gorąco . Kawałki kurczaka , można podać osobno lub obrać z mięsa , ułożyć na talerzach i zalać zupą .Smacznego 😉 !