Jesienna pekinka
Surówka z kapusty pekińskiej często wita na naszym stole . Jest pyszna w każdej kombinacji a do tego błyskawiczna w wykonaniu . Kiedy nie bardzo wiadomo co podać jako przystawkę do obiadu , zazwyczaj wybór pada właśnie na surówkę z pekińskiej kapusty . Po naszemu pekinkę 😉 Ta kapusta ma jeszcze jedną zaletę , spokojnie dość długo może zalegać w lodówce bez uszczerbku na świeżości . Pomijając wszelakie wyżej wymienione zalety , należy ją zrobić choćby z uwagi na świetny smak 😉
Składniki :
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 dość duży pomidor
dresing :
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty praską
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki mielonej pstrej papryki
- sól selerowa do smaku
Kapustę szatkujemy bardzo cieńko i drobno . Przekładamy do miski . Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory . Na koniec oczyszczona z nasion i pokrojona papryka . Warzywa mieszamy ręką , lekko ugniatając ,żeby pomidory puściły sok . Składniki na dresing mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki . Ponownie mieszamy . Odstawiamy na około 30 minut . Serwujemy jako dodatek do dań obiadowych 😉 Smacznego !