Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą i papryką
Pyszna i bardzo prosta surówka z czerwonej kapusty. To doskonałe zimowe warzywo bardzo bogate w antyoksydanty . Walorów smakowych nie trzeba podkreślać ,są po prostu wspaniałe . Ta surówka robi się praktycznie sama i to w kilka minut . Warto , tym bardziej w środku zabieganego tygodnia 😉
Składniki :
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1 duża czerwona papryka grubościenna
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała czerwona cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól ,pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy drobniutko i cieniutko na mandolinie do warzyw . Cebulę siekamy i dodajemy do kapusty . Dokładamy ocet , olej , miód ,sól , pieprz do smaku . Całość mieszamy ręką ugniatając , aż kapusta zmięknie i puści troszkę soku . Na koniec dodajemy starte na grubej tarce jabłko , posiekaną drobno paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę , mieszamy , tym razem już łyżką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i możemy serwować 😉 . Smacznego !