Krokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym
Krokiety z pysznym nadzieniem . Są proste do zrobienia , a niesamowicie smaczne . W końcu farsz zawiera wszystko co tylko można sobie wymarzyć , pieczarki , pyszną kiełbachę i dodatek papryki . Po prostu niebo w gębie . Taki krokiet jest świetną propozycją obiadową lub kolacją . Doskonałe solo lub jako dodatek do zupy pomidorowej , czy jakiekolwiek innej 😉 Tani , szybki i smaczny posiłek , który nie przepędzi dzieci od stołu , a wręcz je przy nim przytrzyma 😉 Nawet mój młodszy niejadek ,zjadł z apetytem taki obiadek 😉
Składniki :
- ciasto naleśnikowe :
- 2 szklanki mąki
- woda
- szczypta soli
nadzienie :
- 0,5 kg pieczarek
- 3 średnie śląskie kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka spiczasta
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 3 łyżki słodkiej śmietany kremówki
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
dodatkowo :
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
W misce rozrabiamy ciasto jak na naleśniki , tylko sporo rzadsze , oczywiście z mąki , soli i wody , nic więcej 😉 Smażymy cieniutkie, naleśnikowe placki , jak najcieńsze się da 😉 Odstawiamy do wystygnięcia . Pieczarki , cebulę , kiełbasę siekamy i podsmażamy na złoto razem z wyciśniętym praską czosnkiem , solą do smaku . Po usmażeniu i ostudzeniu , przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach , dodajemy śmietanę , musztardę i pieprz w lubianej ilości .
Mieszamy . Każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w krokiety . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej , najlepiej dwukrotnie . Na godzinę chowamy do lodówki , nie będą się rozpadać podczas smażenia 😉 . Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor . Serwujemy po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku . Koniecznie na gorąco , chociaż zimne też są całkiem jadalne 😉 Dzieciom przy serwowaniu , proponuję dorzucić jeszcze ketchup , będą wniebowzięte 😉 Smacznego !