Spaghetti z klopsikami , dzieci to kochają 😉
Pyszne , obłędne wręcz spaghetti z domowymi klopsikami 😉 Nie znam dziecka które nie da sę uwieść temu daniu 😉 No ok , nie będę kłamać , mój młodszy syn stroił fochy i dąsy , do puki nie spróbował . Ale jak już zdecydował się zaszczycić , to danie swoją degustacją , stwierdził że może takie jeść codziennie 😉 Muszę Was uświadomić ,że z ust rozkapryszonego trzynastolatka , jest to taki komplement j, jak otrzymanie Oskara 😉 W skrócie , pyszny , prosty obiad , który na pewno nie zawiedzie 😉
składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego , najlepiej mieszane wołowo -wieprzowe
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- świeża bazylia do dekoracji
- tarty parmezan do podania
- makaron spaghetti , 1 opakowanie
- sól , pieprz do smaku
- maka do obtoczenia
- oliwa z oliwek do smażenia
Mięso mielone umieszczamy w misce . Dodajemy do niego roztrzepane jajko , kaszę mannę , 1 łyżeczkę ziół prowansalskich , sól pieprz do smaku . Wyrabiamy na gładką masę . Formujemy małe kulki , mniej więcej wielkości łyżeczki od herbaty i obtaczamy w mące . Smażymy na złoty kolor . Jak już się zrumienią dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę , posiekaną cebulę , czosnek wyciśnięty praską , resztę ziół prowansalskich , sól , pieprz do smaku . Smażymy do chwili aż cebula się zrumieni , mieszając ostrożnie co jakiś czas .Następnie wlewamy pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut , aż sos samoczynnie odparuje i się zagęści . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Serwujemy na gorąco , makaron obficie polany sosem z klopsikami , dekoracją z parmezanu i bazylii . Smacznego !