Udka Tandori , pyszny kurczak
Udka Tandori , są po prostu genialne . Oczywiście nie mam oryginalnego , pieca tandori , ale mój europejski piekarnik też dał radę 😉 Przyprawa Tandori nie jest już rzadkością i bez problemu zakupicie ją choćby na allegro . Ten przepis nie jest skomplikowany i nie zawiera wielu składników , ale uwierzcie na słowo i zdjęcie , jest mega pyszny 😉 Polecam szczególnie tym ,którzy jak moja rodzinka , uwielbiają kuchnię indyjską , jej wyrazisty smak i aromat 😉 Ta potrawa to kwintesencja tej kuchni , pyszna i aromatyczna 😉
Składniki na 3 osoby :
- 3 udka kurczaka , tak zwane L
- 3 łyżki przyprawy tandori
- 3 łyżki jogurtu , gęstego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
Udka kurczaka płukamy pod zimną bieżąca woda , osuszamy papierowym ręcznikiem . Ncinamy nożem do kości . Solimy do smaku i odstawiamy na godzinę do lodówki . W miseczce mieszamy ze sobą miód, jogurt , przyprawę tandori i olej . Pasta pokrywamy udka z wierzchu i od spodu , mocno i dużo wcierając jej w nacięcia . Ponownie odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie Obsmażamy z obu stron na dużym ogniu i wkładamy do piekarnika wygrzanego do 200 C .Zapiekamy do momentu , aż mięso pięknie się zrumieni , a nakłute widelcem będzie łatwo się oddzielać . Najłatwiej użyć do tej potrawy, patelni którą można używać w piekarniku z metalową lub odpinaną rączką 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , a najlepiej z ryżem 😉 Smacznego !