Sałatka jarzynowa z majerankiem i czosnkiem
Sałatka jarzynowa , ta tradycyjna lub jej liczne modyfikacje są częstym gościem na naszym stole . Wszyscy ją lubią i mimo wielu nowości ,gotowane warzywa w majonezie ciągle są w ścisłej i nie pobitej czołówce 😉 Ta wersja nadaje się na Wielkanocne śniadanie, jak każda inna ale dzięki dodatkowi majeranku, zyskuje naprawdę wiele w smaku i oryginalności . Natomiast czosnek , cóż jest idealnym dodatkiem , chyba ,że ktoś go nie lubi , ale wtedy należy na takiego gościa uważać . Obserwować i mieć przygotowany kołek osikowy , na pewno jest wampirem 😉 Polecam wypróbować także ten przepis , sałatka naszym zdaniem jest pyszna !
składniki :
- 8 kurzych, jajek ugotowanych na twardo
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 6 ziemniaków , średniej wielkości , ugotowanych w mundurkach
- 2 średniej wielkości , gotowane w skórce marchewki
- 1/2 małego selera korzeniowego , także ugotowanego ze skórą
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego , otartego majeranku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka musztardy sarepskiej lub chrzanowej
- 3 łyżki gęstego majonezu
- sól , pieprz do smaku
Wszystkie ugotowane warzywa obieramy i kroimy w drobna kostkę . Ogórka i cebulę także siekamy drobno . Wszystko wsypujemy do miski . Dodając drobno pokrojone jajka i wyciśnięty praską czosnek . Na koniec majonez , musztarda , majeranek, cukier , sól i pieprz do smaku . Całość mieszamy do momentu , aż składniki się połączą . Wstawiamy do lodówki na kilka godzin , a najlepiej na noc , żeby sałatka przeszła smakiem . Po wyjęciu z lodówki mieszamy i serwujemy . Doskonała sama lub z chlebkiem czosnkowym 😉 Smacznego !
Mniam !! Wygląda bardzo apetycznie !