Kaszanka z jabłkami , zimowe smaki
Kaszanka z jabłkami , to nasze typowe zimowe smaki ( moje i pozostałej, geriatrycznej części rodzinki , młodzież się nie wpisuje 😉 ) . Danie wybitne , mimo , iż wydaje się nieciekawe .. kaszanka … nawet może , co niektórych , odstraszać . Nic bardziej mylnego , jabłka duszone z cebulą i białym winem, zmieniają tą pospolitą potrawę w wykwintną i ciekawą . Oczywiście nie jest to danie dla wszystkich , moi chłopcy jakoś nie padli z zachwytu , a raczej poprosili o tosty i szybko zmyli się z zasięgu wzroku 😉 No cóż , niezmiennie powtarzam ,że do pewnych smaków trzeba dorosnąć .Może nawet , trzeba się zestarzeć , żeby zrozumieć jak wiele smaku kryje kaszanka , salceson lub wątróbka….. 😉 Jednak miłośnikom tych smaków , takim jak ja , polecam , będziecie zachwyceni . A do tego , potrawa jest tania i mega prosta w wykonaniu , ot taka , ekskluzywna wersja , krwawej kiszki 😉
składniki na 2 osoby :
- 3 małe kaszanki ( takie wielkości kiełbasy śląskiej 😉 )
- 2 średniej wielkości słodkie jabłka
- 1/2 szklanki słodkiego białego wina
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka, czosnku granulowanego
- sól , pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy na nim pokrojona w piórka cebulę , przyprawioną czosnkiem . Jak już zacznie się złocić , dokładamy jabłka podzielone na ćwiartki , skropione sokiem z cytryny , pozbawione komory nasiennej ale najlepiej ze skórką . Bez skórki może nam wyjść konfitura , a to niezbyt pożądane 😉 Jak zaczną delikatnie mięknąc , wlewamy wino , brązowy cukier i chwilkę redukujemy , aż sos lekko zacznie gęstnieć . Odstawiamy w ciepłe miejsce ,żeby nie wystygło .
Na drugiej patelni , smażymy kaszankę z solą i pieprzem do smaku . Jeśli macie dobra patelnię nie trzeba tłuszczu , wytopi się on z kaszanki . Jeśli natomiast macie bardzo chuda kaszankę lub niepewną patelnię , można dodać trochę smalcu przed położeniem kaszanki . Gorąca kaszankę wykładamy na talerz i polewamy sosem winnym z cebulą i jabłkami . Serwując można podać kawałek cytryny , żeby danie ożywić, odrobiną cierpkości 😉 Kaszanka , koniecznie , musi być gorąca . Smacznego !