Kurczak z chorizo w jedwabistym sosie serowym
Szybki obiadek , który nie przysparza kłopotu . Powstał na bazie resztek wygrzebanych z kącika lodówki , gdzie pingwin nawet nie zagląda . Kilka samotnych plastrów chorizo , jakiś zbłąkany por i połówka drobiowego fileta , kawałek rzepy – nie, ta ostatnia, zrobiła wypad do kosza, bo była już w takim stanie ,że mogła rozpocząć samodzielny dialog 😉 Coś z tym wszystkim , trzeba było zrobić . Wyszło całkiem , całkiem 😉 Lubię takie szybkie potrawy , nie skomplikowane z kilku dobrych składników , które ciężko zepsuć .
Składniki na 2 osoby :
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/3 białej części pora i kawałek zielonej ( dosłownie listek )
- 4-5 szt plasterków chorizo
- 100 ml śmietanki słodkiej
- 2-3 serki topione o smaku mazdamera lub goudy ( trójkąty )
- szczypta chilli , sól ,olej do smażenia
Pora myjemy dokładnie z piasku , żeby nam w zębach nie trzeszczał , kroimy w cieniutkie plasterki , chorizo dla odmiany kroimy w paski . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pora razem z chorizo i podsmażamy , mieszając , tak żeby por nie zbrązowiał tylko zmiękł , dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy przez chwilę bez przykrycia na dużym ogniu ,aż woda zacznie odparowywać ,a chorizo i por znowu zaczną się smażyć , dokładamy pokrojoną w cienkie plasterki pierś z kurczaka, solimy , mieszamy smażąc jeszcze ze 2-3 minuty .
Dolewamy szklankę wody , zagotowujemy , zmniejszamy ogień i dokładamy serki topione . Mieszamy ,aż do całkowitego rozpuszczenia serków ( ładnie zagęszczą sos i nie potrzeba dodawać maki , ani innych zagęszczaczy 😉 ) . Doprawiamy do smaku chilli i możemy podawać z makaronem lub ryżem … Dzięki chorizo sos ma piękny jaskrawy kolor i wygląda bardzo apetycznie..a jak pachnie 😉