Zupa jarzynowa z pieczarkami i dynią, zimowy obiad
Zupa jarzynowa z pieczarkami i dynia , to jedna z zup, które darzę szczególna sympatią. Oczywiście powstała całkowicie przypadkowo, jak wszystko co najlepsze 😉 Jednego dnia zabrakło mi po prostu ziemniaków, więc wkroiłam dynię Hokkaido i okazało się że zupa wzniosła się w rankingu rodzinki i moim 😉 Dynia sprawia, że jest bardzo aromatyczna a jednocześnie lekka. Myślę że to danie zdobędzie wielu zwolenników, u nas nawet chłopcy zjedli bez szemrania, a zupy generalnie męskiej części rodzinki raczej, ciężko wchodzą, jeśli nie są sowicie napakowane mięchem 😉
składniki :
- 1/2 małej dyni Hokkaido
- 2 garście brukselki, może być mrożona
- 2 garście pociętej fasolki szparagowej, żółtej i zielonej ( mix- uczta dla oka 😉 )
- 6-7 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 50 ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz do smaku
- 2 litry esencjonalnego, rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego ( w najgorszym wypadku, może być z kostki, na pewno przeżyjesz, jednorazowe użycie 😉 )
- ewentualnie natka pietruszki lub koperek do serwowania
Dynie obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki, oczywiście wyciągnij też nasiona 😉 Cebulę także pokrój, jak również pieczarki. Na maśle podsmaż na złoty kolor pieczarki, cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Przełóż do garnka, zalej rosołem i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do gotującej się zupy brukselkę, fasolkę i dynię. Dopraw, granulowanym czosnkiem, solą do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj śmietanę , pieprz do smaku i wyłącz gaz 😉 Serwuj na gorąco posypaną pietruszką, koperkiem, a nawet szczypiorkiem z dowolnymi dodatkami. Super do zup są grzanki czosnkowe lub bułki z czarnuszką. Smacznego !