Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki

5/5 - (7 votes)

Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki

Chinkali „chmieli suneli” to nic innego jak tradycyjne gruzińskie pierożki z baraniną, wołowiną lub wieprzowiną i właśnie przyprawą chmieli suneli, która należy do jednych z najpopularniejszych w kuchniach zakaukaskich. Genialna potrawa, jeśli masz trochę wolnego czasu i chęci polecam, koniecznie zrób. Na pewno się nie zawiedziesz jeśli jesteś miłośnikiem pierogów, pokochasz też chinkali. U nas od czasu do czasu , goszczą na stole ale nie dlatego, że nie lubimy tylko dla tego, że mam coraz mniej czasu, a ta potrawa jednak trochę go wymaga. Najfajniejszy jest w tej potrawie, wypływający z pierożków chinkali rosołek… Pycha !

składniki:

ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • bardzo ciepła woda, taka około 60 C ( wody tak około niepełnej szklanki, ale lepiej dolewać stopniowo podczas wyrabiania)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 0,5 kg surowego mielonego mięsa, wieprzowego z łopatki ( może być wołowina lub baranina)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 płaskie łyżeczki, gruzińskiej przyprawy „chmieli suneli”
  • 1 szklanka, esencjonalnego rosołu lub wywaru mięsnego ( można zrobić z kostki jak nie ma innego wyjścia 😉 )
  • sól, czarny pieprz do smaku

Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki, startą cebulę, wyciśnięty praską czosnek, chmieli suneli, bulion, sól i pieprz do smaku. Wyrób na gładka masę, mieszając cierpliwie przez około 4 minuty. Odstaw. Składniki na ciasto umieść w maszynie do wyrabiania lub w misce i wyrób na gładkie nieco twarde ciasto. Jeśli zbyt się lepi dodaj mąki, jeśli jest mega twarde dolej więcej wody. Po wyrobieniu ciasto rozwałkuj jak na pierogi, wytnij szklanką krążki i na każdym ułóż łyżeczkę farszu.



Zaklej tworząc sakiewki, nieco inaczej niż w naszych polskich pierogach, ale wydaje mi się że nawet łatwiej 😉 W garnku zagotuj wodę i na wrząca wrzucaj chinkali, tyle żeby swobodnie pływały. Jak wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze około 3 minut, następnie odłów łyżką cedzakową, krótko zahartuj zimną wodą, szybko, żeby nie wystygły. Serwuj gorące, posypane, świeżo mielonym pieprzem z kwaśną śmietaną obok. Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *