Grillowa surówka z kapusty pekińskiej
Grillowa surówka z kapusty pekińskiej, to idealny dodatek do mięs. Ostatnio upały spowodowały że chętniej i częściej używam grilla na tarasie. Zawsze chłodniej niż w kuchni no i garów mniej do zmywania, a efekt ..wszyscy zadowoleni, każdy coś dla siebie znajdzie na ruszcie 😉 Polecam tą surówkę, jest szybka i prosta , a do tego smaczna i zdrowa 😉 Kapusta pekińska, świetnie przechowuje się w lodówce, nawet przez dłuższy czas, jest dzięki temu jednym z bardziej praktycznych warzyw, których nie powinno zabraknąć w kuchni.
składniki :
- 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 średniej
- 1 jabłko średniej wielkości
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 czerwona papryka
sos :
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- sól, pieprz do smaku
Kapustę drobno posiekaj, marchew, jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj do nich pokrojone : czerwoną cebulę, paprykę, natkę pietruszki oraz wyciśnięty praską czosnek. Wymieszaj lekko ugniatając, żeby warzywa puściły troszkę soku.
W miseczce wymieszaj składniki z listy sos i dodaj go do warzyw. Ponownie zamieszaj do połączenia składników i możesz serwować 😉 Idealna przystawka do dań z grilla i nie tylko . Smacznego !