Obłędne donuts z polewą toffi
Nadchodzi tłusty czwartek czas pomyśleć o jakiś pączkach, faworkach itp. W tym roku zdecydowaliśmy że zrobię donuts. Trochę mniej tradycyjnie ale także mega smacznie. Latem w tym roku upiekłam na próbę i wyszły obłędnie więc popełnię je teraz ponownie. Poniżej przepis, ja robię w dwóch wersjach jedne z polewą czekoladową, a drugie z toffi . Tu zamieszczam z toffi bo są najlepsze 😉 Przynajmniej zdaniem chłopaków 😉
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 jajko średniej wielkości
- 20 g cukru
- 40 g masła
- 1 łyżka wódki lub spirytusu
polewa:
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub 1 puszka gotowej polewy toffi
dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
Mąkę wymieszaj z drożdżami i cukrem umieść w maszynie do wyrabiania. Dodaj letnie mleko, roztopione ciepłe (letnie) masło, jajko, wódkę i wyrób na gładką masę. Ciasto wyjmij z maszyny umieść w wysypanej mąką misce, nakryj czystą ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyrób ciasto ponownie, rozwałkuj i wykrój kółka szklanką, a kieliszkiem do wódki zrób kółeczka w środku.
Gotowe donuts smaż na mocno rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron (podczas smażenia donuts trzeba obrócić, jak nasze pączki 😉 ) Odstaw do wystygnięcia. W między czasie przygotuj polewę toffi. Czyli puszkę słodzonego mleka skondensowanego wstaw do garnka wypełnionego wodą i gotuj 3 godziny, ostrożnie wyjmij, lekko przestudź, otwórz puszkę i jeszcze ciepłym toffi polej donuts. Możesz też kupić gotową polewę toffi w puszce jeśli masz możliwość, wtedy tylko podgrzewasz w garnku, otwierasz, polewasz i koniec, niestety u nas nie było.. ;). Odstaw do wystygnięcia. Serwuj z kawusią lub jak lubisz.. 😉 Smacznego!
Wyglądają obłędnie. Tłusty Czwartek w tym roku potrwa dłużej 🙂