Obłędne donuts z polewą toffi

Obłędne donuts z polewą toffi

Nadchodzi tłusty czwartek czas pomyśleć o jakiś pączkach, faworkach itp. W tym roku zdecydowaliśmy że zrobię donuts. Trochę mniej tradycyjnie ale także mega smacznie. Latem w tym roku upiekłam na próbę i wyszły obłędnie więc popełnię je teraz ponownie. Poniżej przepis, ja robię w dwóch wersjach jedne z polewą czekoladową, a drugie z toffi . Tu zamieszczam z toffi bo są najlepsze 😉 Przynajmniej zdaniem chłopaków 😉

składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 jajko średniej wielkości
  • 20 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
polewa:
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub 1 puszka gotowej polewy toffi
dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia

Mąkę wymieszaj z drożdżami i cukrem umieść w maszynie do wyrabiania. Dodaj letnie mleko, roztopione ciepłe (letnie) masło, jajko, wódkę i wyrób na gładką masę. Ciasto wyjmij z maszyny umieść w wysypanej mąką misce, nakryj czystą ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyrób ciasto ponownie, rozwałkuj i wykrój kółka szklanką, a kieliszkiem do wódki zrób kółeczka w środku.



Gotowe donuts smaż na mocno rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron (podczas smażenia donuts trzeba obrócić, jak nasze pączki 😉 ) Odstaw do wystygnięcia. W między czasie przygotuj polewę toffi. Czyli puszkę słodzonego mleka skondensowanego wstaw do garnka wypełnionego wodą i gotuj 3 godziny, ostrożnie wyjmij, lekko przestudź, otwórz puszkę i jeszcze ciepłym toffi polej donuts. Możesz też kupić gotową polewę toffi w puszce jeśli masz możliwość, wtedy tylko podgrzewasz w garnku, otwierasz, polewasz i koniec, niestety u nas nie było.. ;). Odstaw do wystygnięcia. Serwuj z kawusią lub jak lubisz.. 😉 Smacznego!

1 thought on “Obłędne donuts z polewą toffi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *