Smażony Camembert po włosku, prosty obiad
Smażony Camembert to jeden z lepszych pomysłów na prosty i szybki obiad w środku tygodnia. Świetnie sprawdzi się także jako danie wegetariańskie czy postne. Chrupiący z lawą płynnego sera w środku czy może być coś bardziej pysznego!. Na pewno nie tak więc polecam, szczególnie z dodatkiem świeżej sałaty i frytkami.. 😉
składniki na 3 osoby:
- 3 krążki sera Camembert
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego, otartego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól, chili i granulowany czosnek do smaku
dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
Sery pozbaw papierków, posól, dopraw ziołami z listy, czosnkiem i chili do smaku. Wcześniej zanim doprawisz, możesz przetrzeć je wilgotnym, ręcznikiem papierowym, wtedy przyprawy lepiej będą się trzymać. Jajka roztrzep jak na kotlety schabowe. Każdy krążek sera obtocz w jajku następnie w bułce tartej.
Proces powtórz dwukrotnie wtedy będziesz mieć pewność, że ser po roztopieniu nie wypłynie bokiem panierki podczas smażenia. Serwuj na gorąco z ulubionym dipem czy żurawiną. Idealnym dodatkiem są też frytki lub grzanki, no i oczywiście wiosenne broccolini (dzikie brokuły Cima di Rapa). Smacznego!
Dziękkuje za super przepis uwielbiam tego typu dania 🙂