Smażony Camembert po włosku, prosty obiad

Smażony Camembert po włosku, prosty obiad

Smażony Camembert to jeden z lepszych pomysłów na prosty i szybki obiad w środku tygodnia. Świetnie sprawdzi się także jako danie wegetariańskie czy postne. Chrupiący z lawą płynnego sera w środku czy może być coś bardziej pysznego!. Na pewno nie tak więc polecam, szczególnie z dodatkiem świeżej sałaty i frytkami.. 😉

składniki na 3 osoby:

  • 3 krążki sera Camembert
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego, otartego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól, chili i granulowany czosnek do smaku
dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia

Sery pozbaw papierków, posól, dopraw ziołami z listy, czosnkiem i chili do smaku. Wcześniej zanim doprawisz, możesz przetrzeć je wilgotnym, ręcznikiem papierowym, wtedy przyprawy lepiej będą się trzymać. Jajka roztrzep jak na kotlety schabowe. Każdy krążek sera obtocz w jajku następnie w bułce tartej.



Proces powtórz dwukrotnie wtedy będziesz mieć pewność, że ser po roztopieniu nie wypłynie bokiem panierki podczas smażenia. Serwuj na gorąco z ulubionym dipem czy żurawiną. Idealnym dodatkiem są też frytki lub grzanki, no i oczywiście wiosenne broccolini (dzikie brokuły Cima di Rapa). Smacznego!

1 thought on “Smażony Camembert po włosku, prosty obiad”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *