„Blaszka smaków” czyli karkówka i warzywa z piekarnika

„Blaszka smaków” czyli karkówka i warzywa z piekarnika

To cudowne danie, ratuje mnie zawsze wtedy, kiedy chcę coś więcej zdziałać w ogrodzie, a wiadomo.. wiosna .. podobno już jest…. Podobno bo po tym śniegu i mrozie co nawiedza nas, co kilka dni trudno wywnioskować, ale cóż rzodkiewki i sałatę siać można , więc do dzieła… kilofy w dłoń i rozkujmy grządki.. 😉 Tak więc wracając do kulinariów „blaszka smaków” to najprostszy posiłek jaki można sobie wymarzyć. Pokrojenie składników zajmie Ci tylko chwilkę , a potem siup na blaszkę do zapiekania i do piekarnika.. 😉 Ot cała filozofia zakończona po około godzince, pysznym kompletnym obiadem. Nic więcej nie musisz dodawać, czy czarować. Obiad ten zawiera wszystkie elementy czyli mięsko, warzywa a nawet ziemniaki i sos. Wyjmujesz częstujesz, myjesz jedna blaszkę i dalej już tylko się wylegujesz z książką w ręku.. 😉 Brzmi fajnie nie ? 😉  Wiem, a smakuje jeszcze lepiej zapewniam 😉

składniki na około 4 osoby:

mięso:
  • 4 grube plastry karkówki, nie rozklepane takie około 1 do 1,5 cm
  • 4 plastry sera dowolnego gatunku ( lub kilka mniejszych, chodzi o taką ilość żeby pokryła cały kawałek karkówki)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • czosnek granulowany do doprawienia karkówki (lubiana ilość)
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól, pieprz do smaku
warzywa:
  • 1-2  małe cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, ostra papryka do smaku

Karkówkę ułóż na posmarowanej majonezem blaszce. Każdy plaster dopraw solą , czosnkiem i pieprzem do smaku. Posmaruj 1 łyżeczką musztardy i jedną łyżką majonezu. Pokryj każdy plaster cienko pokrojoną cebulą (gruba warstwa, pół cebuli na kawałek mięsa), a następnie serem. Ser warto „złapać” wykałaczką żeby podczas pieczenia nie zjechał z mięsa.



Warzywa obierz, pokrój w niezbyt grube plasterki. Ziemniaki wymieszaj z oliwą i ziołami prowansalskimi. Na tej samej blaszce do pieczenia na której spoczywa mięso, ułóż teraz warzywa, tworząc z nich coś w rodzaju przekładanego węża lub chińskiego smoka jeśli wolisz 😉 (jak na zdjęciu 😉 ). Jogurt, majonez, wędzoną paprykę, miód, czosnek, sól i ostrą paprykę do smaku, wymieszaj razem.

Powstałym sosem zalej warzywa. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-180 C i zapiekaj przez około godzinę do półtorej. Pilnując i w razie potrzeby osłaniając folią wierzch potrawy żeby zbytnio się nie przypalił. Serwuj na gorąco. Żadne dodatki do tego dania, nie są już potrzebne, chociaż my już z czystej fanaberii i rozpusty zawsze jemy z sosem tzatzyki 😉 Odgrzewana „blaszka smaków” także smakuje wybornie, nawet drugiego dnia. Smacznego!

 

 

2 thoughts on “„Blaszka smaków” czyli karkówka i warzywa z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *