Drobiowe zraziki z serem i szczypiorkiem
Ciekawe zraziki faszerowane serem i szczypiorkiem. Czasem prostota i mała ilość składników to właśnie najlepszy pomysł na obiad. Takie dania mają u nas wzięcie szczególnie jak zaczynają się upały. Chłopcy uwielbiają je z frytkami i świeżą zieleniną w postaci mixu sałat ze śmietaną lub jogurtem. Lekki, pożywny i niesamowicie pyszny posiłek dla całej rodzinki… 😉 Może i trzeba chwilkę poświęcić na przygotowanie tych zrazików ale uwierz naprawdę warto 🙂
składniki dla 4 osób:
- 2 duże, pojedyncze filety z kurczaka
- 4 plastry sera topionego ( np. Hohland, Lactima itp. )
- mały pęczek szczypiorku
- czosnek granulowany, sól i pieprz do smaku
- dodatkowo:
- 2 jajka i bułka tarta do obtoczenia zrazików 😉
Filety z piersi przekrój na pół i rozklep jak najcieniej. Warto to zrobić przez woreczek, bo łatwo się rozpadają. Każdy posól, popierz i dopraw granulowanym czosnkiem do smaku. Ser w plastrach pozbaw foli i złóż każdy plasterek na cztery części w kwadracik. Ułóż na filetach . Jeden plaster na jeden kawałek mięsa. Posyp obficie siekanym szczypiorkiem, zwiń i uformuj zrazika.
Następnie zanurz mięsne zawijasy w roztrzepanym jajku, potem w tartej bułce, lekko ściskając. Czynność powtórz dwukrotnie to sprawi, że zawartość nie będzie uciekać bokami podczas smażenia 😉 Smaż na średnio rozgrzanym, dość głębokim oleju do czasu aż zraziki zrobią się złociste i chrupiące. Serwuj z dowolnymi dodatkami, ważne żeby były podane na gorąco, wtedy po przekrojeniu ze środka wypłynie smakowita lawa sera 😉 Smacznego!