Sałatka jarzynowa z przepiórczymi jajkami, zdrowo i smacznie
Sałatka jarzynowa nie musi być nudna. Dodając do niej całe jajeczka przepiórcze, nie dość że robi się interesująca, to jeszcze podnosimy jej walory zdrowotne. Wiadomo że nie ma nic bardziej cennego niż przepiórcze jajka , zalecane nawet osobom z alergiami. Mają unikalny skład i niesamowite walory smakowe. Oczywiście pod warunkiem, że pochodzą z rzetelnego źródła i ptaki były wcześniej uczciwie karmione dobrej jakości karmą naturalną. Zachęcam do spróbowania, a przede wszystkim do podjęcia prób hodowli tych ślicznych i pożytecznych ptaszków. Jest to bardzo proste i nie wymaga ani wielkiej ilości miejsca, ani dużych nakładów finansowych. Jeśli jesteś zainteresowany jak hodować przepiórki na małej przestrzeni zapraszam Cię na mojego nowego bloga www.rzeczypotrzebne.pl , tam znajdziesz garść potrzebnych rad 😉 Poniżej przepis na pyszną sałatkę, która znakomicie sprawdzi się w roli kolacji lub śniadania, a także lunch box-u do pracy 😉
składniki:
- 30 jaj przepiórczych
- 2 marchewki średniej wielkości
- 1/2 małego selera
- 1 małe, winne jabłko
- 2-3 dość duże ziemniaki
- 3 ogórki korniszony, niezbyt duże
- 1 mała puszka groszku konserwowego lub 1/2 zwykłej
- 1/2 małej cebuli
- 3 porządne łyżki, gęstego majonezu ( ja lubię Winiary ale Królewski z Biedronki też jest fajny)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu śmietankowego
- 2 łyżeczki suszonego, otartego majeranku
- cukier, sól i czarny świeżo mielony pieprz do smaku
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Przerzuć do miski. Marchewkę, selera, ziemniaki i pietruszkę ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Pokrój w malutką kosteczkę lub większą jeśli lubisz 😉 Wsyp do jajek, dodaj następnie porządnie odsączony z wody groszek, posiekaną cebulkę, jabłko, ogórki, musztardę, chrzan, majonez, majeranek, sól, cukier i pieprz do smaku.
Wymieszaj wszystko delikatnie łyżką i odstaw na dwie godziny do przegryzienia lub na cała noc, oczywiście do lodówki. Serwuj schłodzoną. Ta sałatka może stać w lodówce nawet trzy dni, robi się tylko smaczniejsza bo smaki się przenikają. Smacznego!
Fajna modyfikacja klasycznej sałatki. 🙂