Tarta z cukinią i kurczakiem

5/5 - (2 votes)

Tarta z cukinią i kurczakiem

Nadeszła jesień i za oknem zmienił się krajobraz, tak jak nasze menu. Teraz jest czas tart, gulaszy i pysznych pieczystych. Bardziej treściwych i gorących dań, które krzepią. Jednym z takich ulubionych mojej rodzinki jest właśnie tarta z cukinią i kurczakiem. Zazwyczaj zużywam do niej ostatki moich ogrodowych cukinii. Może nie jest szybka ale za to smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Więc często domownicy dojadają ją drugiego dnia na śniadanie co dla mnie jest bardzo wygodną opcją 😉

składniki na formę o średnicy 24 cm:

ciasto;
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego smalcu
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli do smaku
farsz:
  • 2 pojedyńcze filety z kurczaka (niezbyt duże)
  • 1/2 małej cukinii
  • gotowany brokuł ( resztki z obiadu, jakieś tam niewielkie różyczki ;))
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 małe szalotki
  • sól, pieprz czarny
  • masło

dodatkowo:

  • groch niełuskany lub fasola 0,5 kg do obciążenia ciasta

Składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zimne włóż do miski i wygnieć na gładkie ciasto. Gdyby się zbyt lepiło dodaj więcej mąki, a jeśli zrobi się zbyt twarde dodaj więcej śmietany. Uformuj w kulkę, owiń w folię aluminiową, włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj cienko, na około 0,5 mm i wyłóż nim formę do pieczenia. Wcześniej ją natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Spód ponakłuwaj, wyłóż folią i wsyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C, przez około 10-15 minut.



Po tym czasie wyjmij, usuń obciążenie z grochu i wstaw ponownie na 10-15 minut do piekarnika. W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój kurczaka, szpinak, cebulkę i cukinię oraz wyciśnij praską czosnek. Podsmaż wszystko na maśle doprawiając solą i pieprzem do smaku. Wystudź. Jajka roztrzep razem ze śmietaną i także dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wymieszaj masę z resztą farszu i wylej na podpieczony spód. Wstaw do nagrzanego do 170 C piekarnika bez termo-obiegu (grzałka góra i dół) i zapiekaj około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól tarcie lekko przestygnąć , będzie się łatwiej kroić. Serwuj na ciepło lub na zimno 😉 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.