Młode ziemniaki duszone w mleku z koperkiem
Młode ziemniaki to król naszych stołów wiosną. Oczywiście dzielą tron z młoda kapustą i kalafiorem.. 😉 Póki co skupmy się jednak na ziemniaczkach. Młode ziemniaki gotowane w mleku brzmią same w sobie może niezbyt zachęcająco ale uwierz są pyszne! Genialna szybka potrawa z prostych składników, dla tych co jak my lubią sosy i młode ziemniaczki 😉 Zapraszam do gotowania ..i w garach mieszania .. 😉
składniki na około 4 osoby
- 1 kg młodych, małych ziemniaków
- 2 szklanki mleka 2% ( około 400 ml)
- duży pęczek koperku
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
- 2 duże łyżki masła
- sól, biały pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki rozrobione z mlekiem do zagęszczenia
Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój na plastry o grubości około 5mm . Na głębokiej patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie plastry ziemniaków. Smaż na dużym ogniu, aż się delikatnie przyrumienią.
Zmniejsz ogień, dodaj czosnek, gałkę, sól i pieprz do smaku. Zalej całość mlekiem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Uwaga ziemniaczki lubią kipieć i próbować wydostawać się na wolność, więc bądź czujny 😉 Jak ziemniaki zrobią się miękkie, zagęść sos do lubianej konsystencji, wyłącz gaz, wsyp posiekany koper i zamieszaj. Serwuj na gorąco… Smacznego 😉